Máte rádi svěží dezerty? Vyzkoušejte citronový koláč. Sladká tečka s kyselejší chutí.
Na korpus:
200 g hladké mouky
130 g másla
60 g cukru moučka
2 žloutky
vanilkový cukr
špetka soli
kůra z 1 citronu
Na krém:
250 g cukru krupice
100 g másla
4 vejce
kůra ze 3–4 citronů
100 ml šťávy z citronu
Máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, kůrou a špetkou soli utřete do pěny. Přidejte mouku a zapracujte. Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku max. 1 cm a přendejte do kulaté koláčové formy, kde jej opatrně domáčkněte do krajů.
Do těsta udělejte několik dírek vidličkou a pečte na 170 °C zhruba 20 minut. Nechte vystydnout. Cukr vyšlehejte s vejci, poté přidejte citronovou šťávu i kůru. Vše zahřívejte (ale nevařte) do té doby, dokud krém nezhoustne na konzistenci pudinku. Do krému vmíchejte máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Nechte vychladnout a podávejte.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj:
Foto: Shutterstock