Gastro

Svěží citrónový koláč

Sbírání kytiček

Máte rádi svěží dezerty? Vyzkoušejte citronový koláč. Sladká tečka s kyselejší chutí.

Na korpus:

200 g hladké mouky

130 g másla

60 g cukru moučka

2 žloutky

vanilkový cukr

špetka soli

kůra z 1 citronu 

Na krém: 

250 g cukru krupice

100 g másla

4 vejce 

kůra ze 3–4 citronů

100 ml šťávy z citronu 

Máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, kůrou a špetkou soli utřete do pěny. Přidejte mouku a zapracujte. Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku max. 1 cm a přendejte do kulaté koláčové formy, kde jej opatrně domáčkněte do krajů. 

Do těsta udělejte několik dírek vidličkou a pečte na 170 °C zhruba 20 minut. Nechte vystydnout. Cukr vyšlehejte s vejci, poté přidejte citronovou šťávu i kůru. Vše zahřívejte (ale nevařte) do té doby, dokud krém nezhoustne na konzistenci pudinku. Do krému vmíchejte máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Nechte vychladnout a podávejte.

Připravila: Katka Soušková 
Zdroj: 
Foto: Shutterstock

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků