Gastro

Kam v létě na dobré jídlo? Na Hliněnou Baštu.

Sbírání kytiček

Hledáte restauraci, kde se dobře najíte a zároveň si užijete pohodová atmosféru? Zajděte do Hliněné bašty. Kdo hledá romantiku, najde ji v restauraci, která je z jedné strany ukryta v umělém kopci, zatímco druhá strana s prostornou terasou je otevřena k malému, romantickému rybníčku.

Letní menu se nese v duchu středomořské kuchyně, je připravené s fantazií a noblesou, díky čemuž se krásné odpoledne či teplý letní podvečer změní v jedinečný zážitek. A jaké novinky pro letošní léto připravil majitel a šéfkuchař Hliněné bašty Hynek Vávra?

Oblíbené krevety dostávají nový kabátek a budou na pánvi restované se zázvorem, mangem a kokosovým krémem, díky tomu získají pikantní a rafinovanou chuť. Pochutnat si můžete také na svěžím chobotnicovém salátu s řapíkatým celerem či domácím rybím salátu připraveným z čerstvých sleďů bez „éček“, který potěší všechny příznivce nakládaných ryb.

Pestrou nabídku předkrmů doplní také několik netradičních polévek, například polévka z červené řepy, studené španělské gazpacho, lososový krém či pikantní polévky inspirované Indií a Thajskem.

Šéfkuchař Hliněné bašty navíc připravil celou řadu zajímavých novinek i pro své rybí menu, které je největším magnetem oblíbené restaurace v Průhonicích. V nabídce se vystřídají filety z pražmy a mořského vlka, a nebude zde samozřejmě chybět čerstvý losos, tuňák či mořský ďas. Největším překvapením a perlou rybích pokrmů se ovšem stane sladkovodní okoun, jehož maso má stejnou kvalitu jako candát, ale v tuzemských restauracích se běžně nevyskytuje. Objednat si můžete také pečeného humra, který je stále připraven v akváriu, zatímco milovníci kvalitního červeného masa ocení 5 týdnů vyzrálé české bio hovězí, jehož chuť se blíží jihoamerickým masům.

Také mezi dezerty se objeví celá řada zajímavých novinek. Každý týden se bude péct ovocný koláč připravený podle starých, rodinných receptů, na menu bude zařazeno créme brulée a samozřejmě z něj nezmizí ani dlouhodobě nejúspěšnější dezert v podobě domácího cheesecaku servírovaného s malinovou omáčkou, za kterým se na Baštu jezdí už několik sezón. Sympatickou nabídku dezertů nově zvýrazní také výborná káva z malé pražírny Café Morettino.

Hliněná Bašta nabízí domácí produkty a řadu věcí, včetně výborného pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Zajímavostí jsou jídla z bizoního masa, které v Česku nabízí jen minimum restaurací. Milovníka neotřelých kombinací jistě osloví biftek s čokoládovou omáčkou či s horkými višněmi, odpůrci experimentů si mohou pochutnat na jehněčím či zvěřině. Zdejší vyhlášenou kuchyni, která je dílem majitele a současně i šéfkuchaře Hynka Vávry, doprovází široká nabídka českých, moravských a francouzských vín. 

Více informací najdete na www.hlinenabasta.cz.

 

Připravila: Katka
Foto: Hliněná Bašta
6. 8. 2014

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků