Gastro

Rychlý makový závin

Sbírání kytiček

Tuhle rychlovku vykouzlíte do hodiny. Umletí máku je asi tou nejnáročnější prací z celého receptu, ale vyplatí se to. Nejvíce to oceníte v okamžiku, kdy se zakousnete do teplého závinu s čerstvě namletým mákem.

Suroviny:

6 lžic cukru krupice
200 g jemně mletého máku
500 ml mléka
2 lžíce povidel
1 balíček listového těsta (330 g)
1 vejce

Nejprve si připravte náplň. Mák umelte a vložte do hrnce s cukrem a mlékem. Společně na mírném ohni vařte 10 minut.

Stáhněte z ohně a přidejte švestková povidla nebo švestkovo-makovou marmeládu. Vše pořádné promíchejte.

Než náplň vychladne, rozválejte si listové těsto. Následně jej potřete makovou náplní a zaviňte. Hotový závin pomažte rozšlehaným vejcem a pečte při 170 °C přibližně 30 minut.

Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák. Pokud si chcete být jistí, že jej v obchodě poznáte, navštivte www.nasmodrymak.cz, kde se dozvíte více informací o naší české tradiční plodině – máku.

Připravila: Katka

Zdroj informací: Náš modrý mák
Zdroj fotografií: Náš modrý mák
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků