Sezóna švestek je v plném proudu, někde už sklidili, jinde se na to každým dnem chystají. Co s nimi? Kromě povidel, slivovice a zmrazení si ze švestek můžete udělat i marmeládu.
Pokud máte rádi kombinaci máku a švestek, tak vás zaručeně osloví náš následující recept:
Recept na 5 skleniček, délka přípravy cca.45 minut
• 1 kg vypeckovaných švestek
• 0,5 kg želírovacího cukru 2:1
• 2 velké lžíce mletého máku
• špetka kyseliny citronové
Postup přípravy:
Vypeckované švestky pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a pomalu přiveďte k varu. Lehce vařte asi pět minut a přitom sbírejte bílou pěnu. Nakonec přidejte mletý mák a řádně promíchejte. Hotovou marmeládu naplňte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a otočte na pět minut dnem vzhůru. Skladujte v lednici a do jednoho měsíce snězte. Švestkovo-maková marmeláda je ale tak dobrá, že vám stejně tak dlouho v ledničce nevydrží.
Více informací o naší české tradiční plodině – máku a další recepty najdete na nasmodrymak.cz
Připravila: red.
Foto: archiv PR