Připravte si netradiční recept. Krásně propečenou vepřovou panenku se švestkobou omáčkou a pyré z podzimní zeleniny.
Suroviny
- 2 hrsti švestek
- lahev sladšího červeného vína
- kuřecí vývar
- perníkové koření
- mletou skořici
- kostku hořké čokolády
- 1/4 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
- limetkovou šťávu
- řepu, celer,mrkev,petržel,křen
- smetanu nebo mléko
- vepřovou panenku
- plátky slaniny
- sůl, pepř
Postup
1. Jako první si připravte švestkovou omáčku. Do hrnce dejte 2 hrsti švestek, které byly alespoň 2 hodiny namočené ve vínu. Přilejte vývar, ale jen tak, aby byly švestky sotva ponořené. Postupně budete vývar ještě přilévat. Vařte 10 minut. Přidejte koření – špetku perníkového, špetku skořice, čtvereček čokolády, 1 dcl vína a čtvrt lžičky strouhaného zázvoru. Po lehkém zchladnutí vše rozmixujte do jemné omáčky, podle potřeby nařeďte vývarem a dochuťte solí, pepřem, skořicí a limetovou šťávou.
2. Při přípravě pyré z podzimní zeleniny je postup vždy stejný, pouze se mění zelenina. Ve výsledku budou na talíři nebo v hrncích k výběru tři lahodná pyré – řepné, mrkvové a celerové s petrželí a křenem. Pro přípravu řepného pyré dejte vařit řepu. Až bude řepa skoro měkká, přidejte stejné množství celeru. Po uvaření dejte zeleninu do mixéru, přidejte smetanu, popřípadě mléko, špetku soli a pepře a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem, bude-li potřeba. Stejně postupujte s dalším pyré, které bude pouze z mrkve, a do třetice potom celerové s petrželí, do kterého přidejte před mixováním trošku křenu.
3. Na závěr připravte vepřovou panenku. Tu si rozkrojte na 3 až 4 válečky. Tenkým nožem do nich prořízněte kapsu a tu vyplňte asi 4 sušenými a ve vínu naloženými švestkami. Tyto válečky osolte, opepřete a zabalte do kvalitní slaniny. Na pánvi na středním plamenu válečky orestujte zhruba 2 minuty z každé strany. Vložte opečené špalíčky do trouby zahřáté na 160 °C a pečte 10 až 15 minut v závislosti na velikosti a tloušťce panenky.
Připravila: Věra Hájková