Burčák a jeho blahodárné účinky

Právě nastává období burčáku – jistě jste již zaznamenaly jeho prodej všude možně – často u silnic. Abychom neudělaly chybu v jeho koupi a poté krutě nelitovaly, nabízíme vám, milé ženy, malého průvodce světem burčáku, se kterým poté můžete u stánku „machrovat“ na své mužské protějšky.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, jenž bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 1–7 %.

Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné a že k jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku. Ustanovení omezující původ hroznů na Českou republiku bylo nedávno napadeno ze strany Evropské unie, podle které je v rozporu s pravidly volného obchodu.


Dle stadia prokvašení rozlišujeme následující typy, přičemž nejoblíbenějšími typy jsou sladký a ve varu:

  • sladký - převažuje cukr nad alkoholem, burčák je ve stadiu zrodu, chuť moštová.
  • ve varu - maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu 50 % na 50 %.
  • po zlomení - zde již převažuje alkoholická chuť nad sladkostí, vystupují kyseliny.
  • mydliňák - chuť velmi různorodá, obsahuje kvasné látky, ostřejší kyseliny, cukr zaniká, vystupuje alkohol.
  • mladé víno - téměř čisté víno, ustálená chuť, vystupuje vůně odrůdy, sedimentují kvasné kaly.

Rovněž je potřeba dát pozor na prodej burčáku u silnice. Burčák nesnáší světlo a teplo, které ničí jeho chuť i blahodárné účinky. Kvalitní burčák má světle žlutou barvu a je více nebo méně zkalen kvasným kalem, neobsahuje však žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek. Na dně a na stěnách nádoby se může usazovat jemná usazenina. Opravdový částečně zkvašený hroznový mošt také stále pracuje. Proto musíme mít ve sklence bublinky a pěnu a především ve větší nádobě můžeme pozorovat neustálý rej malých bublinek.

Burčák má blahodárný vliv na lidský organismus. Je zdrojem mnoha důležitých látek pozitivně ovlivňujících fyzickou i psychickou pohodu. Tvrdí to vinaři i lékaři, kteří se  zúčastnili  1. burčákové konference v Lednici. Podle nich jeden mililitr burčáku obsahuje mnohem více probiotik než jogurt.

Kvalitní částečně zkvašený hroznový mošt je velmi zdravým nápojem. Obsahuje velké množství vitamínů a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B. Dále v něm najdeme tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který prý podporuje srdeční činnost. A kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Působí velmi příznivě na trávicí ústrojí a přispívá k vyčištění organismu.
 

Lidová moudrost praví, že pro uchování zdraví musí člověk vypít tolik burčáku za sezónu, kolik krve koluje v jeho žilách. Tak co to letos zkusit?

Podle gastroenterologa z nemocnice v Jablonci nad Nisou Marka Řehoře kvalitní burčák obsahuje především hodně přirozených cukrů. "Burčák lze použít v případě postantibiotických průjmových onemocnění, může pomoci obnovit střevní mikroflóru. Je to rychle vstřebatelný zdroj energie na rozdíl od umělých sladidel například v limonádách. V burčáku je velké množství vitamínů skupiny B a stopových prvků, jako je zinek a železo, což se pozitivně projevuje na metabolických procesech. Musíme jej ale brát jako alkoholický nápoj a držet se mírnosti," uvedl dr. Řehoř. Podle něj je pro muže doporučená denní dávka kolem půllitru burčáku, pro ženy o něco méně.

Lednická firma přišla s tkzv. burčákomaty, které nápoj udrží podchlazený, aby ho bylo možné bez úhony dopravit domů a tam ho v klidu vypít. Tyto burčákomaty umístila ve městech po celé České republice. Zde najdete jejich seznam. 

Připravila: Magda
Foto: fotobanka stock.xchng
Zdroj: wikipedia, valtické podzemí, vinařství Karel Válka, svět potravin, agroweb
13. 9. 2011

 

DISKUZE K ČLÁNKU

3

Na burčák se vždy těším. Musí to být ale kvalitní hroznový burčák. Vždycky si nějakou Pet láhev zamrazíme a na vánoce popíjíme. Super

ODPOVĚDĚT

2

Moje rodina má burčák ráda, ale já ho moc nevypiju, stačí dvoudecka..

ODPOVĚDĚT

2

nemáme rádi burčák

ODPOVĚDĚT

2

Nás burčák neláká

ODPOVĚDĚT

1

množství , které je doporučeno vypít za sezónu , spolehlivě překročím .

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (5 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Víno je nejen bílé a červené

V základním rozdělení vín má většina lidí pořádný guláš navzdory tomu, že vinná kultura u...

ilustrační obrázek

Veselé víno

Víno Hort právě dnes uvádí na trh mladé víno roku 2011, které nazývá Veselé víno.

ilustrační obrázek

Jak vybrat vhodné víno pro štědrovečerní tabuli

Chystáte dobroty na sváteční tabuli a přemýšlíte, jaké víno k nim ochutnat? Ke každému pokrmu...

ilustrační obrázek

Na svátky vína z řady Ludwig archivní sklep

Přemýšlíte, na jakém víně si pochutnáte o vánočních svátcích? Nejen pro slavnostní chvíle se hodí...

ilustrační obrázek

Víno v sukni

Víno jako nápoj je dodnes stále ještě více spojováno se světem muže, o kterém...

ilustrační obrázek

Soutěž o vína z řady Ludwig archivní sklep

Nejen před vánočními svátky se hodí dobré víno. Tento týden soutěžíme o dvě vína z...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

VITAMÍNY V TĚHOTENSTVÍ - FEMIBION ČI JINÉ?

Ženy, berete nějaké vitamíny v těhu? Četla jsem na ...

PEJSCI - KONZERVY

Dobrý večer, našly by se tu nějaké pejskařky? Mám dotaz ...

VITAMÍNY NA NAMÁHANÉ KLOUBY

Co namáhané klouby potřebují nejvíc? Doplňujete u sebe ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz