
V kuřecím mase se nacházejí bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty. Dále nabízí minerální látky a vitaminy. V porovnání s ostatními druhy masa má kuřecí nepatrné množství tuku a cholesterolu. Navíc drůbeží tuk slibuje příznivé složení nenasycených mastných kyselin a mnohem nižší podíl nasycených mastných kyselin, které podporují vznik aterosklerózy (tuk v kuřecí prsní svalovině bez kůže se pohybuje do dvou procent).
Způsob chovu a zpracování
Výrobní proces se kontroluje, od přípravy krmných směsí přes vylíhnutí kuřat a jejich výkrm na farmě až po konečné zpracování na finální produkty v provozovnách. Chovatelé, přepravci i zpracovatelé kuřat dodržují legislativní požadavky na chov drůbeže a ochranu zvířat proti týrání. Ty mimo jiné maximální hustotu osazení kuřat chovaných na maso a z toho plynoucí povinnosti chovatele. Chovatelé dnes musí zajistit mnoho dalších parametrů k dosažení welfare chovaných zvířat. Welfare znamená pohodový chov.
Jak se u nás chladí
Přestože legislativa EU povoluje různé způsoby, v České republice se používá výhradně chlazení vzduchem, případně chlazení vzduchem s mírným mlžením. Přitom jsou kuřata vychlazená na požadovanou teplotu maximálně 4 °C. Chlazení vzduchem, případně v kombinaci s mírným mlžením, znamená nižší nebo žádný obsah zbytkové vody v kuřatech a kuřecích dílech.
„V řadě členských států Evropské unie a třetích zemí je ale používáno chlazení vodou. Při tomto způsobu může snadno docházet k mikrobiální kontaminaci při hromadném chlazení ve vodní lázni a také k navázání volné vody do masa,“ popisuje situaci MVDr. František Mates ze Sdružení drůbežářských podniků pro portál www.akademiekvality.cz.
Zdravotní bezpečnost
Víte, že produkce a zpracování drůbeže v České republice je pod stálým veterinárním dozorem? Kuřata se chovají v uzavřeném prostoru, což téměř vylučuje styk s venkovním prostředím, a tedy zavlečení nákazy. Pro chovatele všech druhů jatečních zvířat platí povinnost 24 hodin před dodávkou na jatka zasílat jejich informace o zdravotním stavu. Úřední veterinární lékař musí být přítomen na schválených jatkách během celé doby – od poražení kuřat až po výrobu hotového výrobku.
A co růstové hormony či antibiotika?
Také se obáváte, zda maso neobsahuje růstové hormony nebo antibiotika? Používání růstových hormonů u kuřat je legislativně zakázáno a aplikace antibiotik se povoluje pouze z léčebných důvodů. Při užití antibiotik se následně musí dodržet ochranné lhůty, během nichž jsou zbytky antibiotik odbourány a vyloučeny z organismu. V tomto období kuřata nesmí na porážku.
Distribuce pod lupou
Při manipulaci a uchovávání kuřecího masa se klade důraz na vysoký standard hygieny, zejména dodržování stanovené teploty a zachování správné hygienické praxe. Ve všech částech kuřecího masa musí být dosaženo teploty nepřekračující +4 °C a u kuřecích drobů do +3 °C.
Přečtěte si
V prodejně si maso prohlédněte a současně si všímejte údajů na etiketě. Zde se uvádí název výrobku, výrobce a jeho adresa, dále třída jakosti (A nebo B), stav, ve kterém je kuřecí maso dodáváno na trh (zda jde o drůbež čerstvou, nebo zmrazenou). U čerstvého kuřecího naleznete datum použitelnosti a u zmrazeného kuřecího datum minimální trvanlivosti a datum zmrazení. Dále pak také podmínky uchovávání masa a země původu. Povinně se označuje členský stát EU nebo třetí země, kde byla drůbež chována a poražena.
Kromě označení země původu je kuřecí maso na obalu či etiketě opatřeno identifikační značkou (oválné označení zdravotní nezávadnosti baleného kuřecího masa). Značka uvádí kód státu a registrační číslo výrobce.
Podle předpisů EU je uvádění způsobu chovu v případě kuřecího nepovinné. Je tedy na výrobci, zda způsob chovu uvede, či nikoliv.
Až si kuřecí koupíte
Nezapomeňte, že potraviny živočišného původu musíte tepelně opracovat na teplotu nejméně 70 °C po dobu minimálně 20 minut ve všech částech výrobku. Přitom dochází ke zničení mikroorganismů.
Připravila: Marcela s využitím zdroje www.akademiekvality.cz
Foto: Pixabay