Není nic lepšího v zimě na zahřátí, než pořádná porce horké polévky. Dnes pro vás máme rovnou tři ověřené recepty z blogu receptyproradost.cz. Třeba si je oblíbíte a stanou se tak součástí vašeho rodinného jídelníčku.
Krémová polévka z dýně Hokaido
Na 4 porce potřebujeme:
- 600 g dýně Hokaido, nakrájenou na kousky
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 4-5 plátků očištěného čerstvého zázvoru
- olivový olej
- 1 gelový bujon nebo čerstvý vývar
- sůl
- 100-200 ml smetany nebo kokosového mléka, záleží na vaší chuti
- čerstvé bylinky, ideálně rozmarýn
- dýňová semínka
- Na olivovém oleji lehce osmahneme cibulku s česnekem a zázvorem.
- Přidáme dýni a chvilku restujeme. Dále rozmarýn, přilijeme asi 2 dl vody a přidáme gelový bujon, pokud máme domácí vývar, bujon vynecháme. Dusíme, dokud není dýně měkká a nevznikne hustá kaše. Pokud je příliš hustá, podlijeme ještě trochou vývaru nebo vodou. Konzistence záleží již na vás.
- Vše rozmixujeme a přidáme smetanu dle chuti, dosolíme a krátce znovu povaříme.
- Na pánvi nasucho osmahneme dýňová semínka, až začnou praskat a poskakovat. Tak se krásně otevřou a rozvine se jejich chuť.
- Hotovou polévku na talíři ozdobíme semínky a pokapeme dýňovým olejem.
Česnekový krém
Na 4 porce potřebujeme:
- 5 palic česneku
- 5 lžic másla
- 5 lžic olivového oleje + na česnek do trouby
- 1 pórek nakrájený nadrobno
- 2 cibule nakrájené nadrobno /pro lepší představu, dáváme stejný poměr pórku i cibule a zas tak moc se s tím nekrájíme, protože ji pak stejně budete mixovat/
- 4 lžíce hladké mouky
- dvojitý panák sherry /suché nebo polosuché, ale nemusí být/
- 1 l drůbežího vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- čerstvě namletý bílý pepř
- špetku muškátového oříšku
- sůl
- citrónová šťáva na dochucení /1 až 2 lžíce/
na ozdobení:
- pažitka
- 2 rohlíky na krutony
- Do rozehřáté trouby vložte 5 palic česneku, kterým mírně seřízněte vršek. Pokapejte olejem a nechte zhruba hodinu péci. Měli by být nazlátlé, ne připálené. Po vychladnutí vymačkejte jednotlivé stroužky a rozmačkejte vidličkou na kaši.
- Na másle s olejem opékejte cibuli, pórek i česnek, až se vše zesklovatí a zaprášte moukou. Jakmile se vše změní v „kaši“, přidejte sherry a vývar.
- Jakmile je vše rozvařené, odstavte hrnec a rozmixujte polévku. Vraťte na plamen a přidejte smetanu. Vařte za stálého míchání ještě pár minut, než polévka zhoustne. Dochuťte bílým pepřem, solí. Jen opatrně! Muškátového oříšku dejte jen špetku. Na závěr ještě citrónovou šťávu, ale s tou také opatrně! Raději po lžičkách, více než dvě lžíce by bylo asi moc.
- Podávám s pažitkou a krutony.
Thajská polévka Tom kha kai
- Na 4 porce potřebujeme:
- 200 g kuřecí prsa nakrájené na kousky (podle oka, může být i méně)
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1 šalotka (i malá cibule může být) na kostičky
- 1 batáta na kostičky
- 1 mrkev na kolečka
- 80 g hub šitaké nebo žampiony na plátky
- 10 cm zázvoru nakrájeného na plátky
- kůra z jednoho citrónu (plátky) – náhrada za citrónovou trávu
- šťáva z půlky citrónu
- hrst čerstvého koriandru
- sůl na dochucení
Další, kreté koupíte např. v M&S
- 3-4 listy Kaffir lime leaves (najdete v sekci koření)
- 1-3 chilli papričky podle pálivosti, např. EASY CHILLI sterilizované ve skleničce, vydrží i měsíc po otevření a v pohodě nahradí chilli papričky, které klidně můžete dát do polévky i sušené
- pár lžic cukru, který doma zrovna máte, my máme třtinový
- 1 konzerva kokosového mléka 400 ml
- Na olivovém oleji osmahněte šalotku a přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso. Jakmile se zatáhne, přelijte litrem kuřecího vývaru.
- Dále do hrnce vsypte nakrájenou batátu, zázvor, houby, mrkev, kůru z citrónu, kerírové listy a osolte. Vařte 15 až 20 minut.
- Po uplynutí doby přidejte celá rajčátka, vlijte kokosové mléko a začíná fáze dochucování. Pro otrlé cca. 3 chilli papričky. Na celou dávku polévky asi tak 2 lžíce třtinového cukru a šťáva z půlky citrónu. Ale to fakt záleží na vaší chuti. Cukr nemusí být, ale nezapomeňte osolit!
- Až na talíři posypte lístky koriandru.
Baví vás vaření a rádi zkoušíte také nové recepty? Nechcete příliš dlouho trávit čas v kuchyni, ale přesto chcete vařit skvěle? Zkuste se inspirovat tak jako my na blogu www.receptyproradost.cz. Dvě milovnice jídla, cestování, restaurací a kvalitního vína vám jistě poradí jak!
Foto: receptyproradost.cz
17. 1. 2014