Gastro

Želírování: domácí dobroty snadno a rychle

Sbírání kytiček

Sezona jahod je za dveřmi a brzo ji bude následovat i další ovoce. Co dělat, až se ho najíte dosytnosti? Připravte si doma kompoty nebo lahodné plody proměňte ve vychytané džemy a marmelády!


Přestože dnes je možné zavařovat po celý rok, přece jen by byla škoda propásnout aktuální sezony jednotlivých druhů ovoce. Pomalu se blíží jahodová, zanedlouho ji budou následovat třešně, meruňky a další sladké plody.

Chcete být trendy?

Urychlit domácí zavařování pomůžou praktické výrobky, které šetří čas. Víte, že například na vaření jahodového džemu bez želírovacího přípravku potřebujete alespoň 45 minut, kdežto s ním to stihnete za pár minut? Moderní je také omezovat množství cukru, přesněji – použít více ovoce a méně cukru, dále kombinovat různé druhy ovoce, přidávat dochucovadla pro zavařeniny netradiční (co třeba zázvor?) a dokonce i alkohol (například pokud se vám meruňky nezdají dostatečně šťavnaté, můžete přidat trochu sektu).

Kombinace vedou

Jednodruhové džemy a marmelády zná každý. Chuťové buňky si však stále žádají něco nového, vyzkoušejte například tato spojení:
* jahody + rebarbora, višně, rybíz či meruňky,
* třešně + švestky nebo broskve,
* meruňky + maliny či jahody,
* maliny + další bobuloviny, meruňky, nektarinky nebo broskve,
* rybíz + další bobuloviny a třešně,
* borůvky + jablka nebo maliny,
* švestky + jablky, bobuloviny,
* jablka + hrušky, švestky, či kiwi.

Kolik použít ovoce?

Nezapomeňte, že v receptech se často uvádí množství ovoce, které je odpeckované, či bez slupek. Proto se vyplatí připravit si ho více. Ale kolik? Zkuste to s takzvaným přepočtovým faktorem – když ovoce v gramech uvedené v receptu vynásobíte tímto faktorem, získáte potřebné množství. Například chcete-li připravit marmeládu z meruněk a podle receptu potřebujete dva kilogramy ovoce, kupte si 2,2 kilogramu meruněk.

Druh ovoce – přepočtový faktor

Ananas – 1,92
Jablka – 1,09
Meruňky – 1,10
Banány – 1,43
Hrušky – 1,08
Jahody – 1,03
Grapefruit – 1,52
Maliny – 1,04
Bezinky – 1,43
Rybíz – 1,02
Kiwi – 1,11
Mirabelky, švestky, blumy – 1,06
Pomeranče – 1,39
Broskve – 1,09
Rebarbora – 1,28
Višně – 1,12
Angrešt – 1,02
Třešně – 1,14

Náš tip: Pikantní meruňkový džem s vanilkou a zázvorem

Na 4 sklenice à 375 ml potřebujete:

700 g odpeckovaných meruněk, 1 balení Želírovacího ovocného cukru Dr.Oetker, 1 Vanilkový lusk „Bourbon“ Dr.Oetker, 200 g čerstvého zázvoru nebo 1 zarovnanou KL mletého zázvoru.

Jak na to:

Omyté meruňky bez pecek rozmixujte ve větším hrnci. Přidejte želírovací cukr a velmi dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte minimálně 3 minuty. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, nožem vyškrábněte dřeň a společně se slupkou vložte do hrnce k ovoci. Zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky a přidejte k ovoci. Důkladně povařte alespoň 2 minuty. Na talířek kápněte jednu až dvě lžičky svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte do něj dvě zarovnané kávové lžičky kyseliny citrónové. Odeberte případnou pěnu, vyjměte lusk a plátky zázvoru a dejte do připravených sklenic. Ty uzavřete, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku (sklenice s víčky bez závitů neobracíme).

Připravila: Marcela
Foto: Dr.Oetker
15. 5. 2014

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků