Máte rádi lososa a hledáte nějaký zajímavý recept? Jeden pro vás máme.
Potřebujete:
- 4 steaky z lososa
- čerstvé bylinky (tymián, estragon, bazalka, plocholistá petržel)
- 50 g střídky z bílého chleba
- 1 žloutek
- sůl
- 100 g majonézy
- 300 g zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého kopru
- bílý pepř
- 12 mladých uvařených brambor
- 1 cuketa
- 12 cherry rajčátek
- 7 lžic klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
- olivový olej
Postup:
- V misce utřeme změklé máslo, žloutek, nasekané bylinky, střídku z bílého chleba a sůl. Hmotu naneseme na potravinovou fólii, vytvarujeme váleček, který necháme ztuhnout v lednici. Před podáváním nakrájíme na kolečka, kterými poklademe lososa a necháme cca 2 minuty zapéct.
- Z majonézy, zakysané smetany, kopru a rozmačkaného česneku připravíme dresink, který dochutíme solí a bílým pepřem.
- Steaky z lososa osolíme, opepříme, posypeme bylinkami. Necháme v pokojové teplotě půl hodiny odpočinout a poté grilujeme asi 3 minuty z každé strany.
- Zatímco losos odpočívá, připravíme si zeleninové špízy z vařených mladých brambor, cukety nakrájené na plátky a cherry rajčat. Zeleninu napícháme na dopředu namočené bambusové špejle a naložíme do marinády z balzamikového krému, olivového oleje, soli a najemno nasekaných bylinek. Pečeme na rozpáleném grilu cca 4 minuty z každé strany.
Připravila: Věra Hájková
Zdroj informací: Kalamáta Papadimitriou
Zdroj fotografií: Kalamáta Papadimitriou