Gastro

Jahodovo-rebarborový francouzský koláč

Sbírání kytiček

Připravte si klasický francouzský dort le Fraisier, krále mezi jahodovými dezerty, který svůj vznešený původ ohlašuje už svým jménem (fraise je francouzky jahoda). Dnes pro vás máme recept od šéfcukráře Jaroslava Bézy z Petite France Boulangerie & Patisserie.

Korpus:

mouka ………630g
máslo…………. 50g
vejce……………2ks
cukr moučka…25g
Náplň:
rebarbora……….1000g
jahody……………..500g
cukr………………….350g
Crumble:
máslo……….50g
hladká mouka…..40g
hnědý cukr…18g
mleté mandle…..10g

POSTUP:

Nejprve si připravíme crumble, neboli drobenku, a to smícháním všech uvedených surovin dohromady. Z hmoty vytvoříme váleček pro lepší úchop při strouhání. Poté vypracujeme těsto korpus, vtlačíme ho do pájové formy a dáme upéci, až těsto lehce zrůžoví. Na přípravu náplně si očistíme a nakrájíme rebarboru, přidáme jahody a směs svaříme v hustou marmeládu. Přisypeme do ní cukr, ještě ji lehce povaříme a necháme vychladnout.

Do prochladlé pájové formy s předpečeným těstem rozetřeme směs z jahod a rebarbory a nahoru na koláč nastrouháme připravený crumble. Dáme do předehřáté trouby a dopečeme při teplotě 180 stupňů asi ještě 15 minut: až crumble zezlátne, koláč je hotový.

Foto: Petite France Boulangerie & Patisserie
24. 6. 2016

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků