
Mnohé odborné studia dokládají, že pravidelné umírněné pití kávy svědčí naší tělesné schránce. Kromě jiného se zmiňuje přítomnost antioxidantů, které přispívají ke snižování kardiovaskulárních chorob. A co ještě? Jeden šálek obsahuje například vitamíny B1, B2, B3, B5, B9, mangan, draslík, hořčík, fosfor a další užitečné látky.
Co patrně dokáže káva ovlivnit
Studie ukazují, že pravidelné pití kávy přináší o 65 procent nižší riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Kofein totiž pozitivně působí na paměťovou výkonnost a pravděpodobně snižuje i tvorbu beta amyloidu v mozku. Dalším častým onemocněním, kde může káva zmírnit negativní příznaky, je podle rozsáhlých epidemiologických i experimentálních studií cukrovka 1. typu, onemocnění charakterizované zvýšením hladiny krevního cukru. Odborníci uvádí, že 3 až 5 šálků filtrované kávy za den může snižovat riziko rozvoje tohoto typu diabetu. Konzumace kávy totiž zvyšuje aktivitu antioxidačních enzymů a ovlivňuje senzitivitu tkání k účinku inzulinu. Příznivý účinek kávových zrn se také přičítá vysokému obsahu vlákniny.
Jak ji správně připravit
Abyste z kávy získali co nejvíce dobrého, musíte dbát nejen na výběr kvalitních kávových zrn, ale i na další faktory. Včetně její přípravy. Základem je správná hrubost mletí, ovšem nezapomínejte ani na stlačení namleté kávy; špatné napěchování může zamezit průtoku vody nebo naopak proteče namletou kávou moc rychle. Současně je třeba ohlídat optimální teplotu vody a tlak průtoku. Poslední věcí je čas; příliš dlouhý průtok může znehodnotit kávovou směs a do šálku pak putuje „přepálený“ extrakt. Abyste si s přípravou kávy nelámali tolik hlavu, využijte doporučení profesionálních baristů.
Doporučení profesionálních batistů
Ti výše zmíněná pravidla shrnuli do několika čísel, stačí si je zapamatovat: 7-30-90-9-25. Jinak řečeno: 7 gramů čerstvě mleté kávy stlačte silou 30 kg a nechte jimi protékat vodu o teplotě 90 stupňů pod tlakem 9 barů po dobu 25 vteřin. Svěřte práci automatu Pokud se nechcete zabývat výrobou kvalitních kávových nápojů, pořiďte si plně automatický kávovar, který potřebné parametry ohlídá za vás. Zkuste například kávovar značky KRUPS Latt'Espress EA829U10. Kromě jiného disponuje funkcí Ultraflat Tamping, což je hydraulicky pěchovací systém, který stlačuje kávu silou 30 kg/cm2 a zaručí následnou kvalitní extrakci. V kávovaru pak zůstanou jen suché puky kávových zbytků. V ten moment jste do šálku dostali nejen patřičnou chuť, ale také látky svědčící vašemu zdraví.
Nezapomeňte! Vychutnat si různé druhy kávy předpokládá, že váš kávovar bude vždy čistý. V ideálním případě by čištění mělo probíhat automaticky.
Připravila: red
Foto: KRUPS