Protože ořechy obecně představují velký zdroj energie, je podle Lucie Svobodové, odbornice na výživu a zdravý životní styl, vhodné konzumovat jich opravdu několik kusů denně, ne více.
Mandle
Mandloň obecná paří mezi peckovice, v jejíchž plodech najdete jádra – mandle. Podle výživové poradkyně Lucie Svobodové obsahují asi 50 procent kvalitních tuků a zhruba 25 procent bílkovin. Pravidelnou konzumací lze podpořit kardiovaskulární a nervovou soustavu. Rovněž eliminují menstruační potíže a bolesti hlavy. Kromě jiného v nich najdete vitamín E – známý antioxidant, který dokáže zpomalovat stárnutí tím, že brání tvorbě vrásek. Proto se výtažek z mandlí nezřídka uplatňuje v kosmetickém průmyslu. Kromě pleťových přípravků se objevuje také ve výrobcích určených pro péči o vlasy a pokožku hlavy či nehty.
V kuchyni využijete nejen samotné mandle, ale i mandlové mléko či máslo. „Po přimíchání kakaového prášku a případně doslazení sladem, medem nebo javorovým, agáve či datlovým sirupem získáte napodobeninu sladké oříškové pomazánky.
Arašídy
Ve skutečnosti jde o semena podzemnice olejné, která se z pohledu botaniky řadí mezi luštěniny. Ovšem na rozdíl od hrášku nebo čočky si na burácích můžeme pochutnat jen tak, bez tepelné úpravy.
Podle výživové poradkyně Lucie Svobodové bychom arašídy a vůbec všechny ořechy měli konzumovat nejlépe v jejich přirozené podobě, tedy nepražené a nesolené. Burské oříšky jsou rovněž pokladnice zdravých nenasycených tuků – obsahují jich asi 45 až 50. Neméně zajímavým faktem je však i to, že mají opravdu hodně bílkovin (25 až 30 procent). Z dalších užitečných látek byste v nich našli potřebné vitamíny a minerální látky (mimo jiné jde o vitamín B, vápník, hořčík, zinek, fosfor…).
Podle webu webmd.com arašídy pozitivně ovlivňují kardiovaskulární systém a tvorbu krve. Obsahují vlákninu, která působí proti zánětům v celém těle a podporuje trávení. Obsah kvalitních tuků pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
I z arašídů se využívají výtažky pro kosmetický průmysl, kromě jiného se přidává do šamponů nebo mýdel.
Připravila: Věra Hájková