Někdo má rád sladké, jiný zase preferuje kyselé, další slané a ten čtvrtý možná dává přednost hořkým chutím. V jakých rostlinách posledně jmenovanou chuť najdete?
Chuťové preference se mění s věkem. Děti lákají sladké suroviny, zato u dospělých se do jejich jídelníčku více dostává i hořká chuť. „S přibývajícím věkem roste i obliba nápojů a likérů na bázi voňavých, ale i hořkých bylinek. Při mírném užívání to svědčí našim smyslům a mozku, přinejmenším některým jeho částem,“ říká neurolog František Vyskočil.
Netradiční čekanka
Podle webu Webmd.com je čekanka dobrým zdrojem minerálních látek a vlákniny inulinu. Podporuje imunitu, má antioxidační účinky a působí proti virům a bakteriím. při cukrovce, kožních problémech a pročišťuje krev. Používali ji už staří Egypťané a Římané, kteří se šťávou z čekanky potírali, aby si udrželi mladistvý vzhled. V západní Evropě se uplatnil dokonce i kořen čekanky – jako náhražka kávy v době jejího nedostatku. Nyní ji můžeme využít na výrobu čaje, nebo namíchat do salátu spolu s olivami, rukolou či artyčokem.
Známá rukola
Do mixu hořkých potravin patří i rukola, která oproti ostatním listovým zeleninám vyniká velmi výraznou štiplavou chutí. Oblíbená je zejména v italské kuchyni, kde se přidává i do ovocných salátů, a tak vyvažuje jejich sladkou chuť. Ostatně kombinace chutí hořké se sladkou je osvědčená. Chcete zajímavost? Na ni si více potrpí ženy než muži.
Artyčok je delikatesa
Hořkosladkou chutí vyniká i artyčok, zajímavý už svým vzhledem. Artyčok je původem africká plodina, do západní Evropy se dostal v 15. století. Jeho pěstování se ujaly jižní státy Evropy, a tak máme i my artyčok na dosah ruky a můžeme si ho kdykoliv připravit třeba na grilu, nebo ho kombinovat s dalšími surovinami do salátů. Pokud jste artyčok ještě neokusili, měli byste se s ním rychle seznámit. Není zajímavý pouze svou chutí. Podle webu webmd.com pomáhá s trávením a rovněž snižuje hladinu cholesterolu.
Připravila: Věra Hájková