
I nutričně vyvážené jídlo se může změnit v kalorickou past, pokud si ho na talíř naložíte v nerozumném množství. Dvojitý sendvič, obří balení sušenek, dvoulitrová limonáda. V hlavě nám zní poučka, která se v našem mozku hluboko zakořenila v dětství: Nedojídat je neslušné. Jenže dost kuchařů podléhá mylné představě, že je jejich povinností napěchovat talíř až po okraj. A s velikostmi porcí se bohužel zvětšují i naše míry.
Náš odhad se mýlí až o čtvrtinu!
Máte pocit, že se vás toto téma netýká, protože se nepřejídáte? Jedna americká studie dokázala, že většina lidí nemá příliš dobrou představu o velikosti svých porcí. Skupina dobrovolníků měla odhadnout, kolik kalorií činí jejich denní příjem energie. Jejich odhady pak byly srovnané se skutečností. Výsledek byl překvapující. V průměru spořádali o 25% více kalorií, než kolik si původně mysleli!
Magická moc obalů
Velikost balení má až překvapivě velký vliv na to, kolik jídla dopravíme do svého žaludku. Účastníci experimentu dostali ke sledování filmu pop-corn ve dvou různých typech obalů. Ukázalo se, že ti, na které připadly větší vaničky, spořádali až o 44% pop-cornu víc, než jejich sousedé s malými vaničkami. Jak se však jednou pro vždy zorientovat ve velikostech porce? Praktická metoda spočívá v přirovnávání porcí jídla k předmětům, které máme každý den kolem sebe.
Tip pro masožravce
Jedna porce masa by neměla být větší než balíček karet a širší než palec. K ověření správného dávkování bílkovin můžete použít ještě jeden trik. Rozdělte svůj talíř na polovinu a dvě čtvrtiny. Maso by mělo zabírat jen jednu čtvrtinu, stejně jako příloha na bázi sacharidů. Volte netučné drůbeží, rybí nebo libové hovězí masíčko. Zbývající polovinu talíře vyhraďte pouze pro zeleninu.
Doplňte vápník, ale s mírou
Velikost hrací kostky máte určitě v oku. Využijte toho i při stolování! Až si budete na talíř nakládat sýr, snažte se nepřesáhnout množství tří kostek. Jogurt příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru, což ho pasuje na ideální součást snídaně či svačiny. Dopřejte si kelímek, který co do obsahu zhruba odpovídá objemu tenisového míčku. Jeden mléčný výrobek se může se ctí zhostit i role dezertu. Ano, řeč je o zmrzlině. Jedna porce by neměla být větší než objem žárovky.
Se sacharidy opatrně
Posnídejte plátek celozrnného chleba zhruba o velikosti jednoho průměrného diáře nebo si do misky nasypte cereálie o velikosti vaší pěsti. Nesmyslně velké porce příloh a těstovin spolehlivě sabotují snahu o štíhlou linii. Jedna americká studie přišla se zjištěním, že se v restauracích podávají až o 380 % větší porce těstovin než odpovídá zásadám zdravé výživy. Řiďte se jednoduchým pravidlem, že by se příloha (tedy vařená rýže, brambory či kuskus) měla vejít zhruba do poloviny hrnku. Pro těstoviny platí totéž, je však důležité aplikovat toto pravidlo na vařenou „pastu“. Během kuchyňské přípravy totiž znatelně nabývá na objemu.
Zobání před televizi
Oříšky jsou zdravou, ale kaloricky nabitou laskominou. Vychutnejte si hrstičku pistácií, vlašských či jiných oříšků zhruba o velikosti ping-pongového míčku. Láká vás čokoláda s vysokým obsahem kakaa? Dejte si zhruba tolik, kolik odpovídá velikosti jedné gumy na gumování. U sušenek se omezte na velikost zhruba dvou padesátikorun.
Ovocné pamlsky
Ke svačině si dopřejte jablíčko zhruba o velikosti tenisového míčku, větší jablko můžete rozdělit mezi několik strávníků. Na velikost porcí se ale vyplatí dbát hlavně u ovoce, která má relativně vysoký obsah cukru. Jedna porce banánu by neměla být delší než tužka a trs hroznového vína by neměl být větší než žárovka. Sušené ovoce je kapitola sama pro sebe. Je sice zásobárnou vlákniny a vitamínů, ale jeho kalorická hodnota je nezanedbatelná. Smlsněte si na takovém množství sušených švestek či meruněk, které odpovídá velikosti golfového míčku.
Připravila: Eva
Foto: 123RF