Jak správně vybrat kuřecí maso? Poradíme!

V kuchyni se často používá, protože je výborným zdrojem bílkovin, má nízkou energetickou hodnotu, jeho úprava netrvá dlouho a snadno se tráví. Jenže - jak poznat kvalitní maso?

Jak správně vybrat kuřecí maso? Poradíme
Zobrazit fotografii v galerii

V kuřecím mase se nacházejí bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty. Dále nabízí minerální látky a vitaminy. V porovnání s ostatními druhy masa má kuřecí nepatrné množství tuku a cholesterolu. Navíc drůbeží tuk slibuje příznivé složení nenasycených mastných kyselin a mnohem nižší podíl nasycených mastných kyselin, které podporují vznik aterosklerózy (tuk v kuřecí prsní svalovině bez kůže se pohybuje do dvou procent). 


Způsob chovu a zpracování

 

Výrobní proces se kontroluje, od přípravy krmných směsí přes vylíhnutí kuřat a jejich výkrm na farmě až po konečné zpracování na finální produkty v provozovnách. Chovatelé, přepravci i zpracovatelé kuřat dodržují legislativní požadavky na chov drůbeže a ochranu zvířat proti týrání. Ty mimo jiné maximální hustotu osazení kuřat chovaných na maso a z toho plynoucí povinnosti chovatele. Chovatelé dnes musí zajistit mnoho dalších parametrů k dosažení welfare chovaných zvířat. Welfare znamená pohodový chov.


Jak se u nás chladí

 

Přestože legislativa EU povoluje různé způsoby, v České republice se používá výhradně chlazení vzduchem, případně chlazení vzduchem s mírným mlžením. Přitom jsou kuřata vychlazená na požadovanou teplotu maximálně 4 °C. Chlazení vzduchem, případně v kombinaci s mírným mlžením, znamená nižší nebo žádný obsah zbytkové vody v kuřatech a kuřecích dílech. 


„V řadě členských států Evropské unie a třetích zemí je ale používáno chlazení vodou. Při tomto způsobu může snadno docházet k mikrobiální kontaminaci při hromadném chlazení ve vodní lázni a také k navázání volné vody do masa,“ popisuje situaci MVDr. František Mates ze Sdružení drůbežářských podniků pro portál www.akademiekvality.cz


Zdravotní bezpečnost

 

Víte, že produkce a zpracování drůbeže v České republice je pod stálým veterinárním dozorem? Kuřata se chovají v uzavřeném prostoru, což téměř vylučuje styk s venkovním prostředím, a tedy zavlečení nákazy. Pro chovatele všech druhů jatečních zvířat platí povinnost 24 hodin před dodávkou na jatka zasílat jejich informace o zdravotním stavu. Úřední veterinární lékař musí být přítomen na schválených jatkách během celé doby – od poražení kuřat až po výrobu hotového výrobku.


A co růstové hormony či antibiotika?

 

Také se obáváte, zda maso neobsahuje růstové hormony nebo antibiotika? Používání růstových hormonů u kuřat je legislativně zakázáno a aplikace antibiotik se povoluje pouze z léčebných důvodů. Při užití antibiotik se následně musí dodržet ochranné lhůty, během nichž jsou zbytky antibiotik odbourány a vyloučeny z organismu. V tomto období kuřata nesmí na porážku.


Distribuce pod lupou

 

Při manipulaci a uchovávání kuřecího masa se klade důraz na vysoký standard hygieny, zejména dodržování stanovené teploty a zachování správné hygienické praxe. Ve všech částech kuřecího masa musí být dosaženo teploty nepřekračující +4 °C a u kuřecích drobů do +3 °C.


Přečtěte si


V prodejně si maso prohlédněte a současně si všímejte údajů na etiketě. Zde se uvádí název výrobku, výrobce a jeho adresa, dále třída jakosti (A nebo B), stav, ve kterém je kuřecí maso dodáváno na trh (zda jde o drůbež čerstvou, nebo zmrazenou). U čerstvého kuřecího naleznete datum použitelnosti a u zmrazeného kuřecího datum minimální trvanlivosti a datum zmrazení. Dále pak také podmínky uchovávání masa a země původu. Povinně se označuje členský stát EU nebo třetí země, kde byla drůbež chována a poražena. 


Kromě označení země původu je kuřecí maso na obalu či etiketě opatřeno identifikační značkou (oválné označení zdravotní nezávadnosti baleného kuřecího masa). Značka uvádí kód státu a registrační číslo výrobce. 


Podle předpisů EU je uvádění způsobu chovu v případě kuřecího nepovinné. Je tedy na výrobci, zda způsob chovu uvede, či nikoliv.


Až si kuřecí koupíte


Nezapomeňte, že potraviny živočišného původu musíte tepelně opracovat na teplotu nejméně 70 °C po dobu minimálně 20 minut ve všech částech výrobku. Přitom dochází ke zničení mikroorganismů. 


Připravila: Marcela s využitím zdroje www.akademiekvality.cz 

Foto: Pixabay



DISKUZE K ČLÁNKU

1

Babišoviny nekupuji, nedá se to jíst.

ODPOVĚDĚT

2

tepelně zpracovávat na 70 st? to je teda málo

ODPOVĚDĚT

4

taky kuřecí miluju, ale nekupuju v hypermarketech. 1x týdně k nám zajíždí auto přímo z "drůbežárny", tak doufám, že tam je to nejzdravější.

ODPOVĚDĚT

4

drůbež je oblíbená i u nás... kupuji různě, i od soukromých farmářů, pokud je cena příznivá, a to pak třeba i králíka nebo kačenu

ODPOVĚDĚT

4

taky hodně kupuji drůbeží maso, je tak šťavnaté. Máme na něj speciální prodejnu a chodím jen tam

ODPOVĚDĚT

4

my máme "drůbeží" prodejnu ve městě...tam nakupuji, taky mě hypermarkety nelákají

ODPOVĚDĚT

4

Kuřecí maso kupuji často,máme ho rádi...

ODPOVĚDĚT

2

jsem masožravec ,mám ráda veškeré maso ale také koukám na kvalitu

ODPOVĚDĚT

3

Jistě, na kvalitu je třeba si dávat pozor.

ODPOVĚDĚT

4

taky mám ráda drůbež a vybírám aby byla čerstvá

ODPOVĚDĚT

4

kuřecí maso mám ráda a často ho kupuji stejně jako krůtí

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (11 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Pohodové VIP Prostřeno! pokračuje

Pohodové VIP Prostřeno! pokračuje

Máte rádi dobrou náladu a ceníte si toho, když si lidé navzájem dokážou pochválit svou...

Vychutnejte si dovolenou ve Španělsku. V každém kraji na vás čeká jiné národní jídlo

Milujete jídlo? Zažijte dovolenou jinak a prozkoumejte španělské gastro speciality. Se slovníkem v ruce si...

Tři nejdůležitější jídla dne

Tři nejdůležitější jídla dne

Přemýšlíte nad tím, co si připravit k snídani, obědu a večeři, aby to odpovídalo zásadám zdravého...

Recepty na cukroví, které budete milovat

Recepty na cukroví, které budete milovat

Už víte, na jaké dobroty nalákáte Ježíška? My ano! A rádi se podělíme! Máme pro...

Jak vybírat vejce. Co o nich víte?

Jak vybírat vejce. Co o nich víte?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

KREATIVNÍ HRAČKA

Zdravím, poradíte nějakou kreativní hračku, která ...

LEHKÝ ŠKOLNÍ BATOH

Dobrý večer, poradíte prosímjaký batoh koupit pro syna, ...

G-SPOT VIBRÁTOR

Našla bych tu někoho se zkušeností s g-spot vibrátorem ? Je ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz