Zdraví

Jak vyzrát na podzimní depresi jídlem

Sbírání kytiček

Podzimní deprese není pouze „lenost“ či výmluva, má dokonce jméno. Její oficiální název zní: sezónní afektivní porucha, tedy SAD.

Není nutné ji léčit léky, nutné je vědět, jak nám naše výživa dokáže pomoci. Chybí vám omega 3 kyseliny, vitamíny skupiny B a D. Z jakého jídla vitamíny a kyselinu přirozeně dostaneme?

Podzimní a zimní deprese má pravděpodobně evoluční důvod. Právě nárůstem váhy, snížením produktivity i pohybu se uchovávala energie nutná na zimu, kdy byl nedostatek zdrojů. Je to logické, dny se zkracují a prodlužovat se začnou až v prosinci, kdy ale oficiálně nastává zima. V tomto období také preferujeme sladkosti a jiné sacharidy. 

„Denní vystavení se slunečnímu světlu (pokud ho někde seženeme) a to hlavně v poledne a cvičení dokáže se sezónní depresí bojovat. 

Deprese se totiž dostatečným přísunem určitých vitamínů, minerálů, nenasycených kyselin prokazatelně dokáže snížit. Tímto jevem se zabývá ortomolekulární medicína, která neřeší nedostatky způsobené nedostatečnou výživou, ona těmto nedostatkům přímo přechází,“ dodává Gabriela Peacock. 

Co konzumovat 

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny 

Kyseliny eikosapentaénová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) jsou důležité tuky, které tělo potřebuje pro zdravou mozkovou činnost. Tělo je nedokáže vytvořit, proto je důležité přijímat je ze stravy. Jsou také základním stavebním kamenem mozkových buněk a pohánějí mozkový metabolismus. I když konzumace těchto kyselin je zásadní pro každého, obzvláště prospěje těm, co chtějí zostřit svoji mozkovou funkci a nakopnout psychické zdraví. 

Přirozené zdroje omega-3 kyselin zahrnují: 

• Mořská řasa 

• Chia a lněná semínka

• Vlašské ořechy 

• Sójové produkty 

• Mořské plody 

• Ryby žijící v chladných vodách jako sardinky, makrela a losos 

• Doporučená dávka v suplementech je 1000 – 2000 mg těchto kyselin denně. 

Vitamín D 

Vitamín D se syntetizuje ze slunečního záření, pokud ho tělo nemá dostatek, spoléhá se na potraviny. Vitamín D hraje klíčovou roli v mozkové činnosti. Jeho mozkové receptory se v mozkové tkáni nalézají ve velkém množství a jsou speciálně uzpůsobeny k tomu, aby přijímaly chemické signály z vitamínu D. Vitamín D navíc obsahuje poměrně málo potravin, proto je důležité ho suplementovat, zvlášť když většina populace trpí jeho nedostatkem. 

Potraviny, které ho přesto obsahují, jsou: 

• Olej z tresčích jater 

• Tučné ryby 

• Játra 

• Vaječný žloutek 

• Vnitřnosti Suplementace vitamínu D je doporučena v dávce 1,000 IU po celý rok a dokonce i dávka čtyřikrát vyšší dokáže zlepšit kvalitu vašeho života a nemá vedlejší účinky. 

Vitamíny skupiny B 

Pokud jsme ve stresu, probíhá větší zátěž na tělesné soustavy spoléhající na kyselinu listovou a vitamín B12. Během vyšších psychických i tělesných nároků se proto doporučuje zvýšený příjem těchto vitamínů. Studie prokazují vztah mezi depresí a nízkými hladinami kyseliny listové a vitamínu B12 v krvi, což je pravděpodobně jeho rolí v metabolizaci aminokyseliny zvané homocystein. 

Potraviny bohaté na kyselinu listovou: 

• Čočka 

• Fazole 

• Špenát 

• Fortifikované celozrnné cereálie 

• Kapustové listy 

B12:

• Vaječný žloutek 

• Mléčné produkty 

• Ryby 

• Drůbež 

• Mořské plody

Během podzimních a zimních měsíců každému prospěje konzumace jasně barevných potravin, včetně ovoce, zeleniny a tmavé listové zeleniny, stejně jako omezení kofeinu a alkoholu. Pohyb, zvláště ten aerobní, a spánek prospěje celý rok, v „tmavých“ měsících obzvlášť.

Zdroj: GP nutrition
Foto: Pixabay

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků