
Existuje mnoho doporučení jak se zdravě stravovat. Kromě „(ne)povolených“ potravin byste měli řešit také svou tělesnou konstituci, pohlaví, dědičné dispozice, fyzickou aktivitu a v neposlední řadě rovněž profesi, kterou vykonáváte.
Právě na zaměstnání jsme si obrazně řečeno posvítili s odborníky na zdravé stravování PestryJidelnicek.cz. Vybrali jsme několik běžných skupin profesí. Najdete se v nich?
Ti, co pracují rukama
Základní pravidlo zní: manuálně pracující člověk má vyšší výdej energie. Proto je třeba hlídat si také příjem, aby byl s výdejem v rovnováze a nedošlo k vyčerpání organismu. Pozor však na to, co bude dotyčný jíst. Pokud například manželovi připravíte ke svačině salát s majonézou a tři kusy bílého pečiva, určitě se nají, avšak výživová hodnota bude takřka nulová. To samé platí pro ženy - prodavačky, které stojí za pultem, a za den ujdou i několik kilometrů. Opatrně nakládejte rověnž s časem, který máte k dispozici v rámci obědové přestávky. Vhodnější je připravit si jídlo doma, abyste nemuseli využívat rychlého občerstvení.
Doporučujeme: K obědu si doma nachystejte například celozrnné těstoviny s bazalkovým pestem, vařeným hráškem a kozím sýrem.
Ti, kteří sedí u stolu
Ač se to nezdá, administrativní profese netrápí jen bolavá záda nebo namožená zápěstí a krční páteř, ale také zažívání. Na druhou stranou - lidé těchto profesí většinou mají v práci kuchyňky, kde si lze v relativním klidu připravit svačiny a oběd. Energii doplňujte pravidelně, alespoň v pěti porcích za den, po menších dávkách. A pokud potřebujete být celý den ve formě, vyvarujte se kalorických bomb v podobě hodně tučných a smažených pokrmů, po nichž výkonnost spolehlivě klesne.
Doporučujeme: Oblíbená káva nebo zdravější zelený čaj vám dodají potřebnou energii. Ale jde to jinak. Na svačinu si dopřejte smoothie z několika druhů ovoce, například
avokáda, banánu a grapefruitu.
Ti, kteří pracují na směny
„Stále platí, že je třeba dodržovat pravidelnost. Vstáváte-li na denní směnu, hned po probuzení nastartujte zažívání sklenicí vody s citronem a snídejte během půl hodiny. S dalším jídlem pokračujte po celý den v intervalech 2,5 až 3 hodin. Pokud jdete na noční a nespíte před ní, stravujte se jako obvykle až do půlnoci. Po půlnoci dodržujte intervaly mezi jídly, ale snažte se jíst převážně bílkoviny,“ uvádí Petra Skalská, poradkyně pro výživu PestryJidelnicek.cz.
Doporučujeme: Neřešte, kolik je hodin. Když pracujete, organismus potřebuje dodat energii, takže ani na noční směně jídlo nevynechávejte. A myslete na pitný režim.
Ti, kteří jsou na vedoucích pozicích
Někdo má svou firmu, jiný velí menší či větší skupině lidí. Bez ohledu na konkrétní profese platí – jejich práce je dost stresující. A právě stres působí i na zažívání. „Šéfové“ si to ještě zhoršují, když ráno spěchají a ani se nenasnídají nebo si dají oblíbenou kávu a cigaretu. V tomto případě je více než u jiných skupin zaměstnání nutné dbát na pravidelnost. Potřebujete mít energii na jasný úsudek a složitá rozhodnutí, a v tom vám nepomůže ani sebedokonalejší povzbuzující nápoj.
Doporučujeme: Ovesná kaše představuje osvědčený a dobrý zdroj energie, který vás spolehlivě nabudí na celé dopoledne. Příchutě lze každý den obměňovat jiným ovocem, semínky (zkuste třeba chia), medem či domácí marmeládou.
Připravila: red
Foto: iStock
26. 4. 2016