Zdraví

Jak zvolit správný jídelníček podle profese

Když se hovoří o zdravém stravování, často se tím myslí vyloučit či omezit příjem určitých potravin a jiným dát přednost. Ale to není všechno, na co je třeba myslet.

Existuje mnoho doporučení jak se zdravě stravovat. Kromě „(ne)povolených“ potravin byste měli řešit také svou tělesnou konstituci, pohlaví, dědičné dispozice, fyzickou aktivitu a v neposlední řadě rovněž profesi, kterou vykonáváte.

Ti, co pracují rukama

Základní pravidlo zní: manuálně pracující člověk má vyšší výdej energie. Proto je třeba hlídat si také příjem, aby byl s výdejem v rovnováze. Pozor však na to, co bude dotyčný jíst. Pokud například manželovi připravíte ke svačině salát s majonézou a tři kusy bílého pečiva, určitě se nají, avšak výživová hodnota bude takřka nulová. To samé platí pro ženy – prodavačky, které stojí za pultem, a za den ujdou i několik kilometrů. Opatrně nakládejte rovněž s časem, který máte k dispozici v rámci obědové přestávky. Vhodnější je připravit si jídlo doma, abyste nemuseli využívat rychlého občerstvení.

Doporučujeme: K obědu si doma nachystejte například těstoviny s bazalkovým pestem, vařeným hráškem a kozím sýrem.

Ti, kteří sedí u stolu

Ač se to nezdá, administrativní profese netrápí jen bolavá záda nebo namožená zápěstí a krční páteř, ale také zažívání. Na druhou stranu – lidé těchto profesí většinou mají v práci kuchyňky, kde si lze v relativním klidu připravit svačiny a oběd. Energii doplňujte pravidelně, alespoň v pěti porcích za den, po menších dávkách. A pokud potřebujete být celý den ve formě, vyvarujte se kalorických bomb v podobě hodně tučných a smažených pokrmů, po nichž výkonnost spolehlivě klesne.

Doporučujeme: Oblíbená káva nebo zdravější zelený čaj vám dodají potřebnou energii. Ale jde to i jinak. Na svačinu si dopřejte smoothie.

Ti, kteří pracují na směny

Stále platí, že je třeba dodržovat pravidelnost. Vstáváte-li na denní směnu, hned po probuzení nastartujte zažívání sklenicí vody s citronem a snídejte během půl hodiny. S dalším jídlem pokračujte po celý den v intervalech 2,5 až 3 hodin. Pokud jdete na noční a nespíte před ní, stravujte se jako obvykle až do půlnoci. Po půlnoci dodržujte intervaly mezi jídly, ale snažte se jíst převážně bílkoviny.

Doporučujeme: Neřešte, kolik je hodin. Když pracujete, organismus potřebuje dodat energii, takže ani na noční směně jídlo nevynechávejte. A myslete na pitný režim.

Ti, kteří jsou na vedoucích pozicích

Bez ohledu na konkrétní profese platí – jejich práce je dost stresující. A právě stres působí i na zažívání. „Šéfové“ si to ještě zhoršují, když ráno spěchají a ani se nenasnídají nebo si dají oblíbenou kávu a cigaretu. V tomto případě je více než u jiných skupin zaměstnání nutné dbát na pravidelnost. Potřebujete mít energii na jasný úsudek a složitá rozhodnutí, a v tom vám nepomůže ani sebedokonalejší povzbuzující nápoj.

Doporučujeme: Ovesná kaše představuje osvědčený a dobrý zdroj energie, který vás spolehlivě nabudí na celé dopoledne. Příchutě lze každý den obměňovat jiným ovocem, semínky (zkuste třeba chia), medem či domácí marmeládou.

Připravila: Věra Hájková

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Zdroj informací: PestryJidelnicek.cz
Zdroj fotografií: iStock

Diskuze: příspěvků