Jamie Oliver: Moje Velká Británie

Pokud vás baví vaření a hledáte novou inspiraci, zkuste to s hravým kuchařem bez čepice Jamie Oliverem.

Titulka pro: Jamie Oliver: Moje Velká Británie

Pokud vás baví vaření a hledáte novou inspiraci, zkuste to s hravým kuchařem bez čepice Jamie Oliverem. Slavné jméno nedávno dopsalo svou další kuchařku, která se nyní v říjnu objevila jako horká novinka i na českých a moravských knižních pultech. „Tahle knížka je pro mě opravdu výjimečná. Trvalo hrozně dlouho, než jsem ji napsal, ale někdy je potřeba mnoha let, kdy se člověk seznamuje s jinými zeměmi, aby si uvědomil, jak nádherná je jeho vlastní,“ vysvětluje Jamie.

 

Co vás čeká

Jasně a stručně – kniha má 407 stran, protože přesně tolik bylo potřeba, aby se do ní vešlo 130 receptů doplněných fotografiemi. Jde o výběr různých kulinárních inspirací, které ovlivňovaly tradiční britskou kuchyni. „Některé z nich jsou neoddiskutovatelné klasiky, jiné moje verze těchto jídel, další by se měly klasikou stát, ale ještě k tomu neměly příležitost, a konečně některé jsem si i vymyslel na základě výběru z velikého bohatství regionálních surovin,“ vysvětluje kuchař svou volbu.

A prostřednictvím knihy vás zve na snídani, k nedělnímu obědu, na čaj o páté i do britské hospody. Vybírejte, kombinujte a zkoušejte a pak si třeba sestavíte netradiční den prošpikovaný výhradně recepty Jamieho. Neobvyklou snídaní se můžou stát bramborové placky s míchanými vejci a lososem, na svačinu si nachystejte některý z mnoha salátů (například ze zelených bobů se slaninkou, mátou a citrónovou šťávou), na přípravu oběda to bude chtít čas – podává se tradiční britské kuře. A odpoledne? K čaji nejen o páté servírujte úžasný jablkový koláč a večer už si dejte jen něco malého, třeba toasty s pomazánkou z uzeného pstruha s křenem.

 

Slovo překladatelky

Jitky Rákosníkové jsme se zeptali, jestli při překladu objevila srovnávací paralely mezi anglickou a českou kuchyní: „Jamie je, mimo jiné, neúnavným propagátorem vepřového masa, například bůčku, a sádla. Také rád peče husu a kachnu a vypečené sádlo z nich dál používá, například pod pečené brambory. Jeho recepty jsou sice jinak kořeněné a podávané s jinými přílohami, ale myslím, že by mu vepřo-knedlo-zelo či naše husa a kachna určitě nejen zachutnaly, ale bezpochyby by je zařadil do repertoáru. Také v posledních letech hodně propaguje sbírání lesních hub. V Británii je to teď trochu móda, a tady by možná od nás mohl pár tradičních receptů taky odkoukat. Mnoho styčných bodů, ať už v recepturách či ve způsobu přípravy, rovněž najdete ve sladkých jídlech a moučnících.“

 

A co za to

Originální kuchařka stojí 679 Kč a je k dostání v knihkupectvích. Ale také na webu, aktuálně s dvacetiprocentní slevou.

 

Náš tip

Chcete si vyzkoušet některý ze zmiňovaných pokrmů? Pak sledujte náš web! Do konce října zveřejníme jeden originální recept.

 

Připravila: Marcela
Foto: archiv MLD Publishing
17. 10. 2012

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Pokusnz gadget

Pokusnz gadget

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

VÁNOCE PRO CHLAPA

Ahojky :) Měla bych dotaz… Zajímalo by mě, co svým chlapům ...

VÝBAVA NA SNOWBOARD

Dobrý večer, přemýšlím nad koupí výbavy na snowboard, ...

ŠITÍ

Ahoj všem, chtěla bych se naučit šít na šicím stroji. Jak ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz