
Ingredience (10–12 porcí)
Křehké těsto:
• 140 g vychlazeného másla
• 2 žloutky
• 70 g prosátého moučkového cukru
• 1 polévková lžíce vanilkového cukru
• kůra z citrónu
• 210 g hladké mouky
• 1 čajová lžička prdopeče (prášku do pečiva)
• špetka soli
Vanilkový krém:
• 300 g Jaroměřického žervé
• 100 g mascarpone
• 100 ml 30% smetany
• 4 polévkové lžíce vanilkového cukru
• zrníčka z půlky vanilkového lusku
• 1 polévková lžíce vanilkového pudinku
• 3 vejce
Citrónový přeliv:
• 4 žloutky
• 70 g třtinového cukru
• 70 ml čerstvé citrónové šťávy
• 50 g másla
Keramická koláčová forma, 1 hodina práce + odležení těsta
Těsto:
Křehké těsto připravíme alespoň 3 hodiny dopředu, nejlépe ho necháme odležet přes noc. Smícháme všechny sypké suroviny, nastrouhanou kůru z citrónu, žloutek a na malé kousky nakrájené studené máslo. Nejprve směs jemně umixujeme a poté ji rychle zpracujeme rukama, aby zůstala křehká, nesmí se přepracovat. Je-li konzistence těsta příliš sypká, můžeme přidat 3 lžíce ledové vody. Krásně spojené těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice. Troubu předehřejeme na 175 °C a mezitím těsto vyválíme, přeneseme do máslem vymazané formy a propícháme po celé ploše vidličkou. Důležité je těsto zatížit, aby nedělalo při pečení bubliny. Pečeme 15 minut, potom sundáme zátěž a pečeme ještě asi 7 minut, aby těsto zezlátlo.
Vanilková vrstva:
Jaroměřické žervé, mascarpone, smetanu, cukr a vanilku vyšleháme do spojení a poté po jednom ručně vmícháme vejce. Nakonec jemně vmícháme vanilkový pudink. Krém nalijeme na připravený korpus a pečeme dalších 30 minut.
Citrónový přeliv:
Přeliv připravíme tak, že smícháme všechny suroviny a ve vodní lázni je mícháme tak dlouho, až nám vznikne krásně hustá směs. Tu následně nalijeme na upečený koláč.
Tip navíc:
Vyšlehejte zbylé bílky s cukrem do pevného sněhu. Ten naneste na koláč a opečte flambovací pistolí.
Připravila: Katka
Foto: Jaroměřická mlékárna