Křehký vanilkový koláč s citrónovým přelivem

Máte rádi koláče se sýrem? Vyzkoušejte křehký vanilkový koláč s citronovým přelivem.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

Ingredience (10–12 porcí) 


Křehké těsto: 

• 140 g vychlazeného másla 

• 2 žloutky 

• 70 g prosátého moučkového cukru 

• 1 polévková lžíce vanilkového cukru 

• kůra z citrónu 

• 210 g hladké mouky 

• 1 čajová lžička prdopeče (prášku do pečiva) 

• špetka soli 


Vanilkový krém: 

• 300 g Jaroměřického žervé 

• 100 g mascarpone 

• 100 ml 30% smetany 

 • 4 polévkové lžíce vanilkového cukru 

• zrníčka z půlky vanilkového lusku 

• 1 polévková lžíce vanilkového pudinku 

• 3 vejce 


Citrónový přeliv: 

• 4 žloutky 

• 70 g třtinového cukru 

• 70 ml čerstvé citrónové šťávy 

• 50 g másla 


Keramická koláčová forma, 1 hodina práce + odležení těsta 


Těsto: 

Křehké těsto připravíme alespoň 3 hodiny dopředu, nejlépe ho necháme odležet přes noc. Smícháme všechny sypké suroviny, nastrouhanou kůru z citrónu, žloutek a na malé kousky nakrájené studené máslo. Nejprve směs jemně umixujeme a poté ji rychle zpracujeme rukama, aby zůstala křehká, nesmí se přepracovat. Je-li konzistence těsta příliš sypká, můžeme přidat 3 lžíce ledové vody. Krásně spojené těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice. Troubu předehřejeme na 175 °C a mezitím těsto vyválíme, přeneseme do máslem vymazané formy a propícháme po celé ploše vidličkou. Důležité je těsto zatížit, aby nedělalo při pečení bubliny. Pečeme 15 minut, potom sundáme zátěž a pečeme ještě asi 7 minut, aby těsto zezlátlo. 


Vanilková vrstva: 

Jaroměřické žervé, mascarpone, smetanu, cukr a vanilku vyšleháme do spojení a poté po jednom ručně vmícháme vejce. Nakonec jemně vmícháme vanilkový pudink. Krém nalijeme na připravený korpus a pečeme dalších 30 minut. 


Citrónový přeliv: 

Přeliv připravíme tak, že smícháme všechny suroviny a ve vodní lázni je mícháme tak dlouho, až nám vznikne krásně hustá směs. Tu následně nalijeme na upečený koláč. 


Tip navíc: 

Vyšlehejte zbylé bílky s cukrem do pevného sněhu. Ten naneste na koláč a opečte flambovací pistolí.


Připravila: Katka
Foto: Jaroměřická mlékárna

DISKUZE K ČLÁNKU

4

nová inspirace

ODPOVĚDĚT

4

Recept mě zaujal, někdy vyzkouším.

ODPOVĚDĚT

6

Dělám koláče spíš z piškotového než z křehkého těsta.

ODPOVĚDĚT

5

dělám jednoduché koláče i když tento musí být také dobrý

ODPOVĚDĚT

5

Koláč vypadá dobře...

ODPOVĚDĚT

5

Koláč vypadá velice dobře. Máte pravdu, asi vyzkouším.

ODPOVĚDĚT

2

Mám raději koláče, u kterých netrvá příprava takhle dlouho a navíc s nebezpečím přepracování těsta.

ODPOVĚDĚT

6

za pokus by to stálo

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (8 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Fastfoody, třeste se! Češi už zase vaří. A zdravěji než kdy dřív!

Češi vždy milovali dobré jídlo. Skvěle vařili, tvořili vlastní recepty a po celém světě prosluli...

ilustrační obrázek

Čoko tunel s broskvemi

Přemýšlíte, co o víkendu upéci? Vyzkoušejte čoko tunel s broskvemi.

ilustrační obrázek

Kniha receptů Advent a Vánoce

Máte rádi netradiční vánoční recepty?

ilustrační obrázek

Pečeme s láskou 8

Pečete rádi? Nenechte si ujít v pořadí již osmý titul z úspěšné řady kuchařek Dr.Oetkera...

ilustrační obrázek

Velikonoční recepty 3

Upečte si velikonoční vajíčka.

ilustrační obrázek

Velikonoční recepty

Tradiční mazanec nebo beránek, kopřivová polévka a jako hlavní chod „hlavička“ neboli nádivka s uzeným...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

AKTOVKA

Dobrý den jdu si sem pro radu, syn jde po prázdninách do školy, ...

UNAVENÁ KOLENA

Ahoj co berete na unavená kolena?Chci to nějak řešit.

PRODLOUŽENÍ VLASŮ

Kde si necháváte prodlužovat vlasy? Já dostala tip na ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz