Kukuřice je považována za sezonní nutriční bombu a její hlavní období právě teď začíná.
Popularita této zeleniny je známa od starověku, a to konkrétně z oblasti dnešního Mexika, kde se využívala při vaření již od 7. století před našim letopočtem. Do Evropy se dostala se zámořskými objevy a její obliba rychle rostla.
Zdravotní benefity kukuřice
Mezi její největší benefity řadíme bohatý obsah vitamínů skupiny B, dále stopové množství minerálů jako železo, hořčík, zinek, mangan či selen, obsahuje vlákninu a neobsahuje lepek. Má nízký obsah sodíku a tuku a obsahuje rezistentní škrob, který funguje jako rozpustná vláknina.
Kukuřice má glykemický index 52, což je nižší hodnota a znamená, že uvolňuje glukózu pomalu a stabilně. Kukuřičná tortilla má 46, kukuřičné lupínky už 81 a popcorn 65.
Kukuřice v kuchyni
Velmi oblíbenou pochoutkou nejen u dětí je popcorn, který se dá hravě připravit v hrnci. Postačí k tomu sušená kukuřice a rostlinný olej. Velmi známá je také jako příloha – v nejrůznějších salátech, polévkách nebo kaších či koláčích. Zvlášť salátům dodává nasládlou chuť. Můžete ji však konzumovat i samotnou. Výtečná je také grilovaná
V kuchyni využijete i krupici, mouku, strouhanku nebo těstoviny a hlavně polentu. V prodejnách zdravé výživy se dá koupit polotovar polenta ala knedlík. Je zatavená ve folii a buď se krájí jako knedlík na plátky a po prohřátí se s ní pracuje jako s přílohou, nebo tvoří přímo základ pokrmu, kdy ji např. nastrouháme a zapečeme, nebo pokrájíme na kostičky a přidáme do pánve s orestovanou zeleninou s tofu, masem nebo do salátů.
Kukuřičná mouka hladká se doporučuje přidávat do pečení. Pozor, méně lepí. Tudíž tolik neváže těsto k sobě. Můžete ji přidávat do těsta na palačinky a lívance. Těsto je krásně žluté a palačinky jsou lépe stravitelné.
Připravila: Katka Soušková
Zdroje: healthline.com, enduraining.com
Foto: Mali Maeder Pexels