Shopping

Jak vybrat školní batoh? Tady je 5 pravidel, které musí splňovat!

Sbírání kytiček

Vybíráte nový školní batoh pro své dítko? Pak už máte možná nastudované desítky článků a díky tomu hlavu jako pátrací balon. Pravidel pro nákup školní aktovky jsou desítky, nicméně my jsme se rozhodli shrnout je do pěti základních bodů. Jak by tedy měl vypadat ideální školní batoh?

Stěžuje si váš školák na bolavá záda, časté bolesti hlavy, ale třeba i kolen? Zkontrolujte stav jeho školní aktovky, i to, jak ji nosí. Právě nevhodný školní batoh je častým důvodem zdravotních potíží. Vyberte tedy ten správný!

B jako Bezpečnost

Školák s batohem bez reflexních prvků je v první řadě neviditelný školák, v té druhé řadě pak často autem sražený a zraněný školák. Míru a množství reflexních prvků proto dokonce upravuje evropská i česká legislativa. Základní pravidlo pak zní jasně: Dítě s batohem na zádech musí být vidět ze všech úhlů a výšek. Perfektně a na dostatečnou vzdálenost.

Při nákupu školní brašny se zaměřte na to, zda jsou reflexní prvky z materiálu, jež je odolný proti UV záření. A zajímejte se i o to, zda je překrývá průhledná folie. Pokud ano, opotřebí se výrazně později.

A jako Anatomický tvar

Školní batoh by měl být vždy ergonomický a anatomicky tvarovaný. Co to znamená v praxi? Zádová část musí být pevná a uzpůsobená dětské páteři. Správně tvarovaná zádová část navíc „donutí“ dítě chodit rovně a nehrbit se.

A popruhy? Minimálně čtyři centimetry široké, neškrtící a snadno nastavitelné. Jinou délku totiž budou mít v létě na tričku, jinou v zimě, až na sobě bude mít zimní bundu. Popruhy je pak vhodné doplnit hrudní páskou, nebudou klouzat dolů.

T jako Trendy

Pokud nemá být školní taška dárkem, nechte dítě, ať si samo vybere, jaký školní batoh se mu líbí. Zároveň ale myslete na to, že vhodnějším řešením jsou nadčasové abstraktní vzory. Buzz Rakeťák nebo princezna Elsa totiž mohou být módní dneska, ale příští týden může potomek přijít s tím, že „ten trapnej batoh“ už na záda nevezme. A hádejte se s ním každé ráno před odchodem do školy.

O jako Odlehčení

Velikost a váha batohu má být přiměřená výšce a váze dítěte. Ale co to znamená „přiměřená“? Odborníci mluví o tom, že váha školní aktovky i s obsahem by neměla přesáhnout 12 procent hmotnosti dítěte. Samotná aktovka by pak měla mít maximálně 1200 gramů, pokud je jejím nositelem školáček z prvního stupně, respektive 1400 gramů, jestliže ji nosí školák na druhém stupni základní školy.

Pozor dejte také na to, aby dítě ve školní brašně nenosilo zbytečnosti. Typicky jde o učebnice a školní sešity i na předměty, které v daný den ve škole nemá, hračky, staré svačiny, ale třeba i lahev s vodou, kterou by si dítě mohlo natočit z kohoutku ve škole.

H jako hodně přihrádek a kapes

Proč mít aktovku členěnou na několik menších přihrádek a kapsiček? V první řadě v ní dítě snáze udrží pořádek – pokud se tedy společně domluvíte, že přihrádka na sešity bude skutečně obsahovat jen sešity a že ve „svačinové“ kapsičce nenajde útočiště oblíbená hračka.

Druhým pádným argumentem pro přihrádky a kapsy je správné rozmístění zátěže ve školním batohu. Těžké věci by měly být co nejblíž k páteři, ty lehčí mohou být ve vzdálenějších přihrádkách.

Školní batoh vybírejte pečlivě a nešetřete

V časech, kdy spousta rodin počítá každou korunu, může znít rada „Na školní tašce nešetřete!“ jako provokace, nákup kvalitní školní brašny byste ale měli brát především jako investici do zdraví vašich dětí.

Komerční prezentace
Foto: Topgal

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků