Zdraví

Jste v tom?! Podle těchto příznaků poznáte těhotenství

Sbírání kytiček

Muži mají snadný život. Když vyvstane nějaký problém, vyřeší ho přímou a jednoduchou cestou. Prásk. Vynechaná menstruace?

Co řešíš? Mazej do drogerie pro test.“ Jenže. Moudří vědí. Za vynechanou menstruací může být sto a jeden důvod, to by se člověk naběhal a nedoplatil. Navíc těhotenství, to je vždycky otázka emocí, ať už jej plánujete nebo vás tato možnost spíše zaskočila. Proto nejprve zkontrolujte náš check-list a teprve potom se vypravte pro těhotenský test. 

Změny na prsou

Zvětšila se vám z ničeho nic prsa? Jsou vaše bradavky tmavší a citlivější? Cítíte pnutí na prsou? 

Gratulujeme! Změny na prsou jsou jedny z hlavních příznaků těhotenství, můžou za ně hormony, které vaše tělo právě začalo produkovat. 

Nevěšte hlavu! Pokud těhotenství neplánujete, ještě nemusíte věšet hlavu. Napětí na prsou může být i projevem blížící se menstruace. 

Únava

Jste k smrti unavená? Nejraději byste celé dny jen spala? Usínáte nejen v poobědním čase? 

Gratulujeme! Nepředstavitelná tíha bytí (rozuměj šílená únava) je jedním z počátečních příznaků těhotenství.  

Nevěšte hlavu! Pekelnou únavou se může projevovat i premenstruační syndrom. A taky stres v práci, málo spánku kvůli učení po nocích a všechny ty večírky a drinky. 

Nevolnosti

Zvracíte po ránu? K večeru? I v průběhu dne?

Gratulujeme! Nevolnosti jsou jedním z nejtypičtějších příznaků těhotenství, i když ne u každé ženy probíhají stejně. Narozdíl od filmů a knih nemusí být situovány pouze do ranních hodin a můžou mít i různou intenzitu. Některé ženy zvrací, jiné mohou mít jen „pocit na zvracení”. Za těhotenské nevolnosti může zvyšující se hladina hormonu HCG

Nevěšte hlavu! Pochybný oběd v kantýně včera. Přemíra alkoholu. Viróza řádící v kanceláři. Nevolnosti mohou mít pochopitelně i řadu jiných vysvětlení, nemusí se jednat pouze o těhotenství. 

Změny nálad

Váš partner vám nerozumí, protože nepochopil, že smrt sarančete vaší spolužačky ze školky, se kterou se nestýkáte, je důvod ke státnímu smutku? Tak asi gratulujeme! 

Ale ne něvešte hlavu! Změny nálad se často uvádějí jako raný indikátor těhotenství, osobně ale neznám nic méně přesného. Častými změnami nálad se vedle měnících se hormonálních hladin v těhotenství projevuje i samotný cyklus. A taková „srážka s blbcem” změní náladu z vteřiny na vteřinu i muži, proto doporučuji na tento příznak nebrat v potaz. 

Neustálý hlad, změny chutí a čichová senzitivita. 

Okurky v láku? Zmrzlina s českenovými brambůrky? Chleba se sýrem a kečupem? Klidně i v jednu v noci? 

Gratulujeme! Pocit hladu, chutě na nejroztodivnější kombinace pokrmů a chutě na pokrmy, které jste dříve ani nemohla cítit, jsou asi největším klišé ze všech těhotenských příznaků. Pokud navíc začnete mít citlivý nos, ať už na příjemné nebo nepříjemné vůně, pak je to skoro jasné. A i když vlčí hlad vás občas přepadnout může, neznáme moc jiných situací, při kterých se podobné symptomy vyskytují, proto věšte hlavu! A do drogérie si raději zajděte. 


Divný pocit/pnutí v podbřišku. 

Než se objeví těhotenské břicho a „gratulujeme!” vám budou říkat i úplně cizí lidé, bude to ještě chviličku trvat. Zvětšující se dělohu, ale můžete začít cítit poměrně záhy. Záleží na individuálním vnímání. To mají některé ženy tak citlivé, že těhotenství dokáží poznat záhy velmi krátce po oplodnění. Věřte intuici. 


Nevěšte hlavu! Pnutí v podbřišku často doprovází i blížící se menstruaci nebo gynekologické záněty. 


Častější močení

Rostoucí plod tlačí na močový měchýř a způsobuje časté nutkání k návštěvě toalety u mnohých těhotných v pokročilejším stadiu. Některé ženy, ale hned po vynechání menstruace mohou mít podobné pocity. Za ty může rostoucí hladina HCG. Gratulujeme! 


Nevěšte hlavu! Také jste mohla jste vypít větší množství tekutin nebo nastydnout.


KP
Foto: Pixabay

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků