Volný čas

Kvíz: Chemie v domácnosti – látky, které způsobují hnědnutí jablek či chuť čokolády

Sbírání kytiček

Denně používáme v kuchyni či v domácnosti různé látky. Solíme vodu, když vaříme těstoviny, používáme běžně prášek do pečiva a trápí nás, když nám zhnědne nakrájené jablko? Víte proč? Nebo ne?  Zkuste si náš kvíz.

A pokud na některé otázky nebudete znát odpověď, pak se aspoň dozvíte něco nového.


Pokud jste si už prošli náš kvíz, můžete si přečíst vysvětlení správných odpovědí.

Vysvětlení správných odpovědí

Chlorid sodný

Kuchyňská sůl, chemicky známá jako chlorid sodný (NaCl), je základní složkou používanou k dochucení pokrmů a konzervaci potravin.

Zvyšuje bod varu vody

Přidání soli způsobuje, že voda začne vřít při vyšší teplotě. Tento jev se nazývá zvýšení bodu varu a je způsoben tím, že přidané částice soli narušují molekulární strukturu vody, což vyžaduje více energie k dosažení varu.

Kvůli oxidaci enzymem zvaným polyfenoloxináza

Může za to polyfenoloxináza, která se přirozeně vyskytuje v mnoha rostlinách, například v jablkách, bramborách nebo banánech. Pro nás je tento enzym spíš nežádoucí (např. kvůli vizuálnímu znehodnocení potravin), ale má významnou roli v obraně rostlin proti škůdcům a patogenům. Proces hnědnutí lze zpomalit například snížením přístupu kyslíku, použitím kyseliny citronové nebo chlazením.

Hydrogenuhličitan sodný

Je to hydrogeuhličitan sodný, tj. jedlá soda, která reaguje s kyselou složkou prášku do pečiva a uvolňuje se tak CO₂, které nadzvedává, tedy kypří těsto. Dále PP obsahuje škrob, který hlídá, aby se proces uvolňování CO₂ spustil až po smíchání s tekutinou a zahřátí – zajišťuje tedy rovnoměrné kynutí těsta během pečení. Bez prášku do pečiva by těsto zůstalo těžké a hutné.

Rozpouští tuk díky povrchově aktivním látkám

Mýdlo rozpouští tuk díky své chemické struktuře, která obsahuje hydrofilní část (přitahuje vodu) a hydrofobní část (odpuzuje vodu a přitahuje tuk). Mýdlo pak tvoří micely – drobné kapénky, ve kterých jsou uzavřeny tukové molekuly. To umožňuje tuk snadno odplavit vodou.

Oxid uhličitý

Sodovka vzniká procesem, při kterém se do vody přidává oxid uhličitý (CO₂) pod tlakem. Historie sodovky sahá do 18. století, kdy anglický chemik Joseph Priestley v roce 1767 poprvé objevil způsob, jak uměle nasycovat vodu oxidem uhličitým.

Posiluje zubní sklovinu

Posiluje zubní sklovinu. Fluoridy se nacházejí přirozeně v minerálech, vodě, potravinách a některých organismech. Přiměřené množství fluoridu je prospěšné, ale jeho nadměrný příjem může způsobit zdravotní problémy, jako je fluoróza (poškození zubů nebo kostí).

Theobromin

Je to přírodní alkaloid, který se nachází především v kakaových bobech, a tedy i v čokoládě. Chemicky patří do stejné skupiny látek jako kofein a je známý svými mírně stimulačními účinky na lidský organismus. Jeho název pochází z řeckého slova Theobroma, což znamená „pokrm bohů“.

Obsahuje kyselinu citronovou, která rozpouští vápenaté usazeniny

Použití v domácnosti: Kyselinu citronovou rozpustíme ve vodě a použijeme k čištění baterií, kohoutků, sprchových hlavic nebo jiných předmětů, kde se usazuje vodní kámen. Stačí nanést roztok kyseliny citronové na postižené místo, nechat chvíli působit a poté jemně otřít.

Alkohol

Je to alkohol. Je účinný při čištění skla díky své schopnosti odstraňovat mastnotu, špínu a zbytky různých nečistot. Navíc rychle vysychá, což znamená, že nezanechává žádné šmouhy a zabraňuje tvorbě prachu na skleněných površích a pomáhá je udržet čisté po delší dobu.

Připravila: Šárka Schmidtová

Zdroj informací: cs.wikipedia.org/, Šárka Schmidtová
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL