Zajímá vás, jak funguje lidské tělo? Mnoho jsme se toho učili v biologii. Pamatujete si, co obsahuje lymfa nebo jak pracuje srdce? Vyzkoušejte si náš kvíz.
Pokud jste si už prošli náš kvíz. Můžete se podívat na vysvětlení správných odpovědí.
Vysvětlení správných odpovědí
Kyselá
Hlavními složkami žaludeční šťávy jsou kyselina chlorovodíková, pepsinogen a mucin. Kyselina chlorovodíková vytváří kyselé prostředí. Mimo jiné ničí choroboplodné zárodky a umožňuje přeměnu pepsinogenu na pepsin.
Trávení tuků
Žluč se tvoří v játrech. Z nich odtéká žlučovými cestami do tenkého střeva, kde se účastní trávicích procesů, především vstřebávání tuků.
V žaludečních šťávách
Pepsin je trávicí enzym, který vzniká v žaludku. Štěpí bílkoviny na menší složky peptidy.
Zuby třenové
Dočasný chrup, někdy označován jako mléčný, obsahuje cekem 20 zubů. 4 řezáky, 2 špičáky a 4 stoličky. Nezahrnuje zuby třenové.
12
Hrudní páteř tvoří 12 hrudních obratlů. Dohromady s žebry a hrudní kostí tvoří hrudní koš.
Glukokortikoidy
Kortizol je důležitý stresový hormon. Patří do skupiny glukokortikoidů, hormonů produkovaných kůrou nadledvin. Jeho hlavní funkcí je regulace metabolizmu živin. Zajišťuje také dostatečný přísun glukózy v mozku a stimulací kardiovaskulárního systému udržuje oběhové funkce. Většina z nás asi ví, že potlačuje imunitní reakce.
8
Podle webu www.nzip.cz se řezáky nacházejí v přední části dolní i horní čelisti a slouží k ukusování potravy. V každé polovině čelisti ( horní i dolní) se nacházejí 2 řezáky. Celkem jich je tedy 8.
Erytrocyty
Červené krvinky se nazývají erytrocyty. Její název vznikl z řeckého erythros – červený a kytos – buňka. Obsahují červené barvivo hemoglobin. Jejich funkcí je hlavně přenášení kyslíku z plic ke tkáním.
Hemoglobin
Složen lymfy je proměnlivé. Záleží na tom, ve kterém orgánu vzniká. Nejvíce bílkovin v lymfě pochází z jater. Nejvíce tuků pak přichází z trávicí soustavy.
Systola
Systola je koordinovaný stah srdeční svaloviny síní nebo komor. Diastola je uvolnění srdečního svalu. V průběhu diastoly se srdce plní krví.
Připravila: Katka Soušková