České přísloví říká: „Dobré jídlo, dobré pití prodlužují živobytí.“ Všichni to dobře, víme, ale často do sebe jídlo naházíme a ani nevíme, co jsme vlastně jedli. Anebo co dobrého bychom si mohli dát příště. A tak se nechte inspirovat naším kvízem, třeba na něco, o čem si přečtete, dostanete chuť.
Pokud jste si už prošli náš kvíz, přečtěte si vysvětlení správných odpovědí.
Biskupský chlebíček
Peče se většinou na Vánoce, přestože původně to bylo na Mikuláše. Pochází totiž z Německa, kde se se jako Bischofsbrot pekl v klášterech během různých svátků. Tradice se pak ustálila na den svatého Mikuláše.
Šumivých vín
Je neuvěřitelné, že největší vinařská společnost v Česku – Bohemia Sekt – sídlí v blízkosti Plzně. Tedy v oblasti, kterou proslavilo především pivo a vinná réva se tu nepěstuje. Přesto zde přišel na svět Bohemia Sekt.
Karob
Neboli plod rohovníku, který je alternativou kakaa. Svatojánský chléb jsou kousky lusku rohovníku obecného. Každý lusk obsahuje asi 20 semínek, která mají tu pozoruhodnou vlastnost, že každé váží přesně 0,2 g.
Míša
Vznikl už v roce 1962 jako reakce na oblibu tvarohových dezertů. Už tehdy byl na obalu medvěd, tedy Míša. Dnes se vyrábí několik variant, kdy je Míša obalený v ovocné dřeni a až na ní tmavou polevou.
V Anglii
Sýr Cottage pochází z Anglie a v překladu znamená tvaroh. Jedná se o čerstvý sýr jemné příchuti, v němž zůstává stopa po syrovátce. Má hrudkovitou konzistenci, plave ve smetaně a má nasládlou chuť.
Rulanské růžové
Protože růžové je rulandské modré, z odrůdy Pinot Noir. Hrozny jsou tedy modré.
Škrob z kořene manioky
Tapioka je škrob získaný z kořene rostliny manioka, která roste v Jižní Americe. V tamní kuchyni má tento škrob stejné místo jako v Česku ten bramborový nebo kukuřičný.
Medvědí česnek
Podle webu www.eatyourselfbrilliant.co.uk je medvědí česnek přírodním antibiotikem a antioxidantem. Říká se mu tak proto, že ho rádi vyhledávají jako první potravu medvědi, kteří se právě probudili ze zimního spánku. Medvědí česnek jim pročistí žaludek a střeva zbaví tělo parazitů.
Ze sóji
Tofu neboli také sójový sýr se vyrábí vysrážením čerstvého sójového mléka. Můžeme se s ním setkat zejména v asijských pokrmech a je tofu používáno jako náhrada masa. Obsahuje kvalitní bílkoviny, málo kalorií a tuku a neobsahuje žádný cholesterol.
Ovesná kaše s medem
Vegani jedí výhradně rostlinnou stravu, vyhýbají se všem potravinám živočišného původu. To znamená, že nejedí maso, ryby, vejce, mléko, med ani výrobky z těchto potravin.
Připravila: Šárka Schmidtová