Abychom žili, musíme jíst. Někteří jsou doslova labužníky a pokrmy si vychutnávají, jiní berou potravu tak trochu jako nutné zlo. Nicméně každý z nás má nějaký pokrm v oblibě – a často ani neví, jak ke svému názvu přišel, nebo co se pod ním skrývá. A tak zkuste náš kvíz, ve kterém, se, možná, leccos dozvíte.
Kvíz
Odpovědi
Utopenec
Špekáčky naskládáme do sklenice a zalejeme vychladlým nálevem z vody, octa, koření i feferonek, který asi 1é minut povaříme. Ideální je nechat odležet aspoň týden. V době kolem vstupu ČR do EU se objevovaly zprávy, že budou – z hygienických důvodů a data spotřeby – zakázány, naštěstí se tak ale nestalo.
Zvedni mě
Ve volné překladu taky rozvesel mě nebo povzbuď mě. Kvůli sýru mascarpone patří k těm nejtučnějším dezertům. Dějiny moderního receptu začínají až v roce 1970 ve městě Treviso, ale prý se tiramisu vyrábělo už za dob renesance.
Danish Blue
Je plísňový sýr s modrou plísní, jeho chuť je ostřejší, pikantní a slaná, protože se během zrání namáčí do solného roztoku. Nejčastěji se používá do salátů a slaných koláčů, prodává se také pod názvem Danablu Arla.
O másle
Dá se říct, že šunka zelená a sýr osychá. Žluknutí je vlastně oxidace tuků, v případě másla mléčného tuku. Jestliže má máslo na povrchu žlutou barvu, odkrojíme ho, a pokud ji má i pak, je žluklé. Ještě náchylnější ke žluknutí jsou oleje s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin.
Ke koni
Údajně si Hunové dávali pod sedlo kousky hovězího masa, aby se dobře naklepalo, ale ve skutečnosti by bylo těžko poživatelné. Opravdu se hovězí pod sedla dávalo, ale aby zmírnilo koním bolestivé odřeniny. Dnešní tatarák se objevil na přelomu 19. a 20.století jako pochoutka jednoho francouzského šéfkuchaře.
Sušené maso
Jerky je výraz amerických indiánů, který pochází z kečuánštiny a sušené maso je tak vlastně konzervované. Jde o jednu z nejstarších technik úpravy jídla. 100 g sušeného masa odpovídá 300 g syrového se všemi prospěšnými nutričními hodnotami.
Tatranka
Vyrobeny a pojmenovány byly v roce 1945, původně měly asociovat štíty hor, a proto byly, dokud se vyráběly ručně, trojúhelníkové. Kvůli sériové výrobě byl později zvolen tvar obdélníkový. Původně byla náplň oříškové, postupně se přidávaly nejen další náplně, ale i různé obměny, novinkou je třeba čokotatranka.
Beta vulgaris
Původ řepy je ve středomoří a v severní Africe, pěstovala se a konzumovala už před třemi tisíci lety. Staří Římané ji pak přivlekli do celé Evropy. Připravují se z ní saláty, a to jak ze syrové, tak z řepy vařené. Říká se jí také superpotravina, mimo jiné zabraňuje kornatění tepen či podporuje činnost jater.
Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Mouku s ušima nachází Stella Zázvorková, maminka dr. Mráčka, v Hroznové ulici v Praze na Malé Straně. Pomyslí si přitom: Zase nějaká reklama. A sebere mouku ze země se slovy: To se může hodit!
Hummus
Pochází z Libanonu a okolních států, jde o kaši či dip z rozmačkané cizrny smíchané se sezamovou pastou, olivovým olejem, citrónem, solí a česnekem, je možné do něho přidat podle chuti i další přísady – bylinky apod.
Připravila: Šárka Schmidtová