
Chcete si upéci domácí chléb a nevyhovuje vám domácí pekárna?
Vyzkoušejte pečicí formu na chléb Lékué vyrobenou z nepřilnavého platinového silikonu, ve které je možné ingredience odvážit, uhníst těsto, nechat vykynout i upéci. Praktický tvar částečně uzavřené mísy je ideální pro optimální cirkulaci páry uvnitř formy, takže nehrozí nežádoucí vysušení pečeného chleba, právě naopak – díky ideálnímu proudění horkého vzduchu těsto zůstane vláčné a chléb se upeče krásně do zlatova.
Pro ještě křupavější kůrku stačí dopéct chléb v otevřené formě. Výhodou pečicích forem Lékué z platinového silikonu je nepřilnavost (není třeba vymazávat tukem ani vkládat pečicí papír), úspora místa při skladování, nízká hmotnost a především snadné mytí a údržba (je možné mýt v myčce nádobí).
Celozrnný chléb s chlebovou formou Lékué
200 g celozrnné pšeničné mouky
50 g pšeničné mouky
165 ml vlažné vody
lžíce soli
5 g kvasnic
Všechny suroviny promíchejte v chlebové formě Lékué a zpracujte v homogenní hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Poté těsto znovu propracujte, přikryjte a nechte odpočinout dalších 30 minut. Těsto už jen lehce prohněťte, zformujte do tvaru bochánku, přikryjte a nechte hodinu a půl kynout. Poté formu uzavřete a vložte do předehřáté trouby. Pečte 25 – 30 minut při 220 °C. Po upečení nechte chléb v klidu pozvolna vychladnout.
Více informací najdete na www.vasekuchyne.cz
Připravila: Katka
Foto: Potten & Pannen Staněk
25. 4. 2013