Máte rádi moučníky se smetanou? Vyzkoušejte netradiční Lemon tart
Doba přípravy: asi 45 minut
Doba pečení: asi 15 + 30 minut
Vystačí na: asi 12 porcí
Na těsto:
130 g polohrubé mouky
40 g moučkového cukru
½ KL soli
120 g změklého másla nebo margarínu
2 vejce
Na náplň:
200 g pomazánkového másla
90 g cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
šťáva ze 2 citrónů
2 vejce
1 balíček Finesse citrónové kůry Dr.Oetker
Barva gelová potravinářská žlutá Dr.Oetker
Na ozdobení:
300 g zakysané smetany
1 chemicky neošetřený citrón
lístky máty nebo meduňky
Ještě potřebujeme:
koláčovou formu (Ø 27 cm)
elektrický ruční šlehač
1. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme máslo nebo margarín a vejce a ručně vypracujeme dohladka. Těsto rovnoměrně naneseme na dno a na okraje vymazané a moukou vysypané formy. Na několika místech těsto propícháme vidličkou. Vložíme do předehřáté trouby a předpečeme. Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3 Doba pečení: asi 15 minut
2. Korpus necháme mírně zchladnout.
3. Na přípravu náplně v míse vyšleháme pomazánkové máslo s cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou šťávou, vejci, kůrou a barvou elektrickým ručním šlehačem na středním stupni dohladka. Náplň naneseme na korpus. Vložíme do trouby a dopečeme při stejné teplotě jako v bodě 1. Doba pečení: asi 30 minut
4. Na horký koláč naneseme zakysanou smetanu, uhladíme a necháme vychladnout.
5. Na ozdobení nakrájíme citrón na tenké plátky a naneseme na koláč. Dozdobíme lístky máty nebo meduňky a uložíme do chladničky.
Foto: Dr. Oetker