
Mít domácnost jako klícku považujeme za samozřejmost a totéž očekáváme i od úklidových firem na pracovištích. Ovšem nejen ony, ale i my sami můžeme přispět k tomu, aby nám pracoviště nabídla zdravé prostředí.
Kuchyňky: skryté nebezpečí
Co myslíte, které prostředí v práci je z pohledu mikrobů nejvíc nebezpečné? Většina z nás si určitě tipne toalety, avšak není to pravda. Věřte, nebo ne, nejvíce mikrobů lze najít zejména v kuchyňkách a také v odpočívárnách. Nejde o žádné dohady, ale o reálné výsledky výzkumu, který řešil tým amerického profesora mikrobiologie Charlese Gerbyho. Jeho výzkum byl skutečně důkladný, protože provedl až 5000 stěrů z mnoha různých pracovišť výrobní i úřednické sféry.
Co říkají čísla
Pokud se na výsledky výzkumu zaměříme detailněji, dozvíme se, že nejvíce „nakažlivá“ místa jsou:
- na vodovodních bateriích a dřezech (75 procent),
- na madlech mikrovlnných trub (48 procent),
- na klávesnicích (27 procent),
- na madlech dvířek ledniček (26 procent),
- na tlačítkách pro výdej chlazené vody (23 procent).
Když se nad těmito čísly skutečně zamyslíme, zdají se být logická. Mnoho lidí si často chystá oblíbené saláty nebo si pokrmy přinesou z domova, vaří si kávu a podobně – takže dřezy a baterie jsou stále v provozu. A totéž platí i pro mikrovlnné trouby. Zejména nyní, když přichází chladnější počasí, si budeme jídlo častěji ohřívat. A kde jinde než v mikrovlnkách?
Zdroj nákazy? Pracovní stůl!
Další zajímavé údaje pocházejí ze společnosti Kimberly–Clark Professional. Řekli byste například, že v průměru se na pracovním stole vyskytuje dokonce až 400x více bakterií než na prkénku WC mísy? Ovšem když už jsme naťukli toaletu, pak je třeba přiznat, že někteří z nás si po jejím použití ani neumyjí ruce (v průměru jde o každou šestou ženu a každého čtvrtého muže).
Pomožme si sami
Co se všem vyplatí? Když se o zdravé prostředí postaráme také vlastními silami. Ostatně i kdyby uklízečka „vypulírovala“ společné prostory tak, že by se lidově řečeno mohlo jíst i z podlahy – stačí příchod jednoho člověka, který na úklid tolik nedbá, a dané místo se může ihned proměnit ve zdroj nákazy. Přitom je to docela snadné a stojí vás to jen pár vteřin; když ušpiníte dřez, linku nebo mikrovlnku, otřete je, například dezinfekční utěrkou. Maličkost? Pokud však na ni budou myslet všichni, i tímto jednoduchým úkonem se dá předejít blížícím se chřipkám a nachlazením.
Připravila: Marcela s využitím výsledků projektu Zdravé pracoviště
Foto: archiv firmy Kimberly-Clark
10. 9. 2013