Naučte se grilovat ryby správně, ať si na nich pochutnáte

K létu patří dovolená, pláže a také středomořské speciality, včetně nádherné vůně grilovaných ryb.

Naučte se grilovat ryby správně, ať si na nich pochutnáte
Další 2 fotografie v galerii

Jenže většina z nás může letos na cestu za hranice zapomenout. To ovšem neplatí ani zdaleka o oblíbených delikatesách. Můžete si je klidně dopřát a udělat doma na grilu. Právě chutné ryby nejsou žádná věda, když víte, jak na ně. 


Základem u grilování je správná příprava a kvalitní suroviny. Tedy vyčištěný gril a výběr vhodného šupináče. Nejste-li rybář, nevadí. I z obchodu se můžete vrátit s dobrým úlovkem, a to jak sladkovodním, tak s tím z moře. Pokud však kupujete ryby čerstvé, rozhodně je zkonzumujte co nejdříve. Na jakékoliv delší skladování předem zapomeňte. Proto se mnohdy vyplatí sáhnout po rybách hluboce zmrazených. Máte větší výběr, cena je příznivější a hlavně jsou kdykoliv k dispozici. Pokud vám nepřeje víkendová předpověď počasí, nezoufejte, ryba na vás v mrazničce počká. 


Dejte si záležet s očištěním 

NOWACO Filety z Aljašky na gril

NOWACO Filety z Aljašky na gril


To, proč se mnozí vyhýbají rybám, souvisí s jejich přípravou. Pokud máte čerstvě ulovené, je potřeba je vykuchat a zbavit alespoň částečně šupin. Ovšem při nákupu to máte jednodušší, prodávané kousky už jsou očištěné. Navíc, pokud jste u rybího grilu nováček nebo si chcete usnadnit práci, můžete si pořídit už připravené filety. V takovém případě ale sáhněte po těch s kůží. Právě díky ní totiž bude maso držet pohromadě a bude se vám snáze obracet. Vyzkoušet můžete například NOWACO Filety z Aljašky na gril, které den předem nechte v lednici povolit, poté okořeňte či marinujete a můžete je dát na gril. 


Opatrně s česnekem a citrónem

Jestli něco opravdu vyžaduje opatrnost, pak je to koření a marináda. Rybí maso je od přírody velmi jemné a křehké. Stačí málo a jeho chuť přebijete. Proto raději šetřete jak s česnekem, tak citrónem. Naopak hrubou solí s máslem a bylinkami nic nezkazíte. Třeba tymián či koriandr si s rybím masem skvěle rozumí a hodně vám připomenou oblíbenou středomořskou kuchyni. 


Hlídejte si čas 

Uhlídat ryby na grilu není tak složité. Mějte na paměti, že je to skoro vždycky rychlovka. Když máte správnou teplotu, jde se na věc. Abyste minimalizovali riziko rozpadnutí suroviny, použijte buď rybu celou, filet s kůží nebo maso zabalte do alobalu. Dobrou službu odvede i držák na ryby. Také jí dopřejte čas a nesnažte se ji předčasně otáčet. Filetům stačí necelých sedm minut, menší rybce maximálně 15 minut a pokud máte opravdu velký úlovek, tak ten by měl být hotový do půl hodiny. Ke grilované rybě můžete servírovat ogrilovanou zeleninu či lehký salátek s pečivem. Nezapomeňte také na správně vychlazené bílé víno, které se k takovému pohoštění skvěle hodí. 


Důvodů, proč byste měli letos na balkóně, terase či zahradě rozpálit gril, jistě najdete mnoho, stejně jako příležitostí. Vlahé letní večery totiž přímo svádí k sezvání přátel a rodiny. Pohodovou atmosféru vykouzlíte během chvíle a klidně ji můžete dokreslit hudbou typickou pro přímořské státy. Když pak hostům naservírujete skvěle připravené ryby a další delikatesy, jistě vaši snahu ocení. I léto strávené doma si můžete pořádně užít! Tak neváhejte a začněte chystat gril. 


KP

Zdroj a foto: www.nowaco.cz

DISKUZE K ČLÁNKU

1

Amura Vám závidím ten je výborný, ale manžel letos neměl štěstí ještě ho nechytil.

ODPOVĚDĚT

1

je moc dobrý

ODPOVĚDĚT

1

Miluji pstruha

ODPOVĚDĚT

3

V SOBOTU BUDEM GRILOVAT KAPRA A AMURA

ODPOVĚDĚT

3

Ryby máme rádi, kupuji a dělám, ale nefrilujeme je...

ODPOVĚDĚT

5

Ty musí chutnat! Ryby mám moc ráda.

ODPOVĚDĚT

5

Také mám ryby ráda. Měli bychom ryby jíst často.

ODPOVĚDĚT

4

Také máme ryby rádi a grilované jsou výborné.

ODPOVĚDĚT

4

Ryby nejím. Jenom na Štědrý den kousek sním.

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (9 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak vybrat kvalitní rybu

Jak vybrat kvalitní rybu

Treska, tuňák či losos se stále častěji objevují na našem stole. Odborníci na výživu jásají....

Titulka pro: Ryby ocení dárky od srdce!

Ryby ocení dárky od srdce!

Lidé, kteří patří podle zvěrokruhu do znamení Ryb, jsou citliví, vnímaví a mnohdy by se...

Titulka pro: Neobvyklá ženská profese? Svářečka!

Neobvyklá ženská profese? Svářečka!

To, že má člověk rád svou práci, není až tak zvláštní. Ovšem když jde o...

Omega 3 ochrání naše srdce, mozek i zrak

Omega 3 ochrání naše srdce, mozek i zrak

Zdravé srdce, stále živé vzpomínky a bystrý zrak by si přál každý z nás udržet...

Titulka pro: Víme, které znamení horoskopu nejvíce utrácí!

Víme, které znamení horoskopu nejvíce utrácí!

Patříte do velké skupiny lidí, která dnes běžně sahá do peněženky pro kreditní platební kartu?...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

PRODLOUŽENÝ VÍKEND

Kde by se teď na poslední chvíli dal ještě zařídit ...

SVATEBNÍ DAR

Ahojky, hledám nějaký dobrý obchod nebo e-shop kde mají ...

OPAKUJÍCÍ SE ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST

Prosím poraďte co pomáhá na vracející se záněty ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz