Gastro

Netradiční kachní prsa s kaštanovo kroupovým rizotem a kaštanový krém

Sbírání kytiček

Honí vás mlsná, ale na sladký dezert nemáte chuť? Pak vyzkoušejte tuto netradiční sezónní pochoutku.

O tom, že jsou sezónní potraviny v kurzu, není pochyb. Jsou dobře dostupné, plné vitamínů a nabízejí prostor k nejrůznějším experimentům. Fantazii se meze nekladou a v kuchyni to platí dvojnásob. Co takhle zkusit tento „kaštanový“ recept?

Co potřebujete (recept pro 4 osoby):

  • 600 g kachních prsou
  • 500 g loupaných jedlých kaštanů 
  • 200 g krup
  • 100 g másla
  • 2 dcl smetany
  • 50 g slaniny 
  • 50 g šalotky
  • 50 g cukru krystal
  • sůl, olivový olej, bylinky 
  • Jak postupovat:

    Kachní prsa ochutíme solí a opečeme jen tak, aby kůže byla hezky křupavá. Následně dáme kachní prso péct při 60°C na 30 minut. Na oleji opečeme šalotku. Přidáme cukr, slaninu a necháme zkaramelizovat. Pak přihodíme kaštany a lehce je opečeme. Zalijeme smetanou a rozmixujeme do hladkého krému. Polovinu následně vlijeme do vařených krup a společně ještě cca 10 minut povaříme. Nakonec přidáme máslo a vytvoříme hladké rizoto. Hotový pokrm doplníme bylinkami a můžeme podávat. 

    „Kaštany jsou ideální surovinou pro podzimní pokrmy. Výborné jsou v kombinaci se zvěřinou, do nádivek, pro přípravu krémů, pyré, polévek anebo třeba i zastudena do salátů. Doporučuji nejprve udělat trochu karamelu a kaštany v něm – před dalším použitím – opéci. Uvolní se tím aroma a zesílí chuť,“ radí šéfkuchař Honza Horký. 


    Připravila: red

    Foto: Stockunlimited

    Přidat na Seznam.cz

    Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

    Diskuze: příspěvků