Honí vás mlsná, ale na sladký dezert nemáte chuť? Pak vyzkoušejte tuto netradiční sezónní pochoutku.
O tom, že jsou sezónní potraviny v kurzu, není pochyb. Jsou dobře dostupné, plné vitamínů a nabízejí prostor k nejrůznějším experimentům. Fantazii se meze nekladou a v kuchyni to platí dvojnásob. Co takhle zkusit tento „kaštanový“ recept?
Co potřebujete (recept pro 4 osoby):
Jak postupovat:
Kachní prsa ochutíme solí a opečeme jen tak, aby kůže byla hezky křupavá. Následně dáme kachní prso péct při 60°C na 30 minut. Na oleji opečeme šalotku. Přidáme cukr, slaninu a necháme zkaramelizovat. Pak přihodíme kaštany a lehce je opečeme. Zalijeme smetanou a rozmixujeme do hladkého krému. Polovinu následně vlijeme do vařených krup a společně ještě cca 10 minut povaříme. Nakonec přidáme máslo a vytvoříme hladké rizoto. Hotový pokrm doplníme bylinkami a můžeme podávat.
„Kaštany jsou ideální surovinou pro podzimní pokrmy. Výborné jsou v kombinaci se zvěřinou, do nádivek, pro přípravu krémů, pyré, polévek anebo třeba i zastudena do salátů. Doporučuji nejprve udělat trochu karamelu a kaštany v něm – před dalším použitím – opéci. Uvolní se tím aroma a zesílí chuť,“ radí šéfkuchař Honza Horký.
Připravila: red
Foto: Stockunlimited