Tipy

Olivový olej pro teplou kuchyni

Sbírání kytiček

Taky jste si vždy mysleli, že olivový olej se hodí pouze do salátů? Že jej nemůžete použít na smažení, pečení nebo grilování? Můžete. Stačí jen vybrat ten správný druh.

Taky jste si vždy mysleli, že olivový olej se hodí pouze do salátů? Že jej nemůžete použít na smažení, pečení nebo grilování? Můžete. Stačí jen vybrat ten správný druh.

Olivový olej vhodný na smažení, pečení i grilování
Vedle extra panenského existuje i klasický olivový olej, který vzniká smícháním oleje panenského s olivovým olejem rafinovaným. Díky tomu je olej schopen dosahovat mnohem vyšších teplot při vaření, smažení, fritování i grilování, aniž by se přepaloval. Olivové oleje pro teplou kuchyni jsou mnohem zdravější než jiné rostlinné či živočišné tuky. Klasické olivové oleje obsahují, stejně jako extra virgin, méně cholesterolu, ale oproti nim vydrží mnohem vyšší teploty – až 210 °C (do této teplotní hranice si olivový olej zachovává všechny důležité živiny!). Ve srovnání s máslem nebo margaríny, které se přepalují již při 110 °C, je kvalita připravovaného pokrmu nesrovnatelná. Olivový olej vhodný na teplou kuchyni má méně výrazné olivové aroma, a tak nijak neovlivní chuť připravovaného pokrmu. Při smažení se nevsakuje do připravovaného pokrmu.

CARBONELL PURE
Olivový olej Carbonell Pure s červeným víčkem oceníte při vaření, pečení, smažení a fritování. Je směsí panenského a rafinovaného olivového oleje při zachování všech vlastností typických pro olivové oleje Carbonell.

BERTOLLI CLASSICO
Bertolli Classico je směs panenského a rafinovaného olivového oleje. Má velmi jemné olivové aroma a neutrální chuť. Je ideální pro vaření a zvláště vhodný pro smažení a pražení, protože je odolnější vůči vyšším teplotám.

Připravila: Katka
Foto: Bertolli
5. 5. 2011

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků