Petr Havlíček radí, jak se stravovat na dovolené a nepřibrat.

Většina z nás má ráda dovolené, tzv. all-inclusive, kde se absolutně nemusíme starat o přípravu jídla. Pouze si užívat sluníčka, koupání, sportu i válení, výletů a pohody. 

Petr Havlíček radí, jak se stravovat na dovolené a nepřibrat.
Zobrazit fotografii v galerii

Všichni se z dovolené chceme vrátit svěží a odpočatí, ale nikdo z nás si nechce přivézt jako nevhodný suvenýr pár kilíček tuku navíc. Ale právě all-inclusive systém, především v Afrických a jižních státech, plný přetékajících bufetových stolů, sladkých příšerností a non-stop nabídkou místních alkoholických je vysoce rizikovým faktorem pro naši váhu.


Zkusme dát dohromady pár tipů, jak se vyhnout nechtěným kilům sádla navíc:


Pořád se říká, že máme pravidelně jíst. A kde jinde je to jednodušší, než v systému all-inclusive. Většina dovolenkových hotelů nabízí 5-6 jídel denně. Doporučuji nevynechávat svačiny, neboť díky jejich případné absenci se u hlavních jídel, především u večeře, bezuzdně přejíte.


 

Co si vybírat u rautových stolů

Před hlavním jídlem si vždy dejte jako předkrm trochu čerstvé zeleniny nebo ovoce. Jednat nabudíte svůj trávící systém k práci, ale také vytvoříte už lehký objemový základ v žaludku a následně se tolik nepřejíte. Než si po předkrmu dáte hlavní jídlo, 10 minut vydržte.

Zeleninu si ještě přidejte i k hlavnímu jídlu. Dostatek zeleniny nejen objemově zasytí, ale vláknina, která je součástí zeleniny zajistí, že se snědené živiny budou zpracovávat pomaleji a díky tomu se nebudou v takové míře měnit na tuky (týká se především škrobů, obsažených v přílohách).

Nesnažte se během jednoho večera zjistit, jak chutnají všechna jídla. Naložte si vždy menší porci, než pocitově potřebujete. Lehce přidat si můžete vždy.

Pokud bude u každého jídla na bufetovém stole v nabídce i dezert, neberte si jej společně s hlavním jídlem. Napřed se v klidu najezte, trochu si odfoukněte a teprve pak si běžte kousek něčeho vybrat. Mohou se stát tři pozitivní věci: po odfouknutí zjistíte, že už dezert nepotřebujete. Nebo vám jej bude stačit už jen kousek. Anebo vám vybraný dezert už někdo snědl, což je varianta nejlepší.

V průběhu jídla pořád lehce popíjejte. Zapomeňte na poučky, že u jídla se nemá pít.
 

Pozor na alkohol

Nesnažte se ochutnat a vypít všechny zásoby alkoholu (i když je zadarmo), které má hotel k dispozici. Stejně se vám to nepovede, zato na pokoj dorazíte dva – vy a vaše opice. A že na slunci přichází zavčasu. Myslete na to, že alkohol je energeticky skoro tak vydatný, jako tuky. A když ho budete konzumovat ve velkém a nejlépe ve formě různých sladkých koktejlů, můžete si být jisti, že opasek před odletem domů budete aspoň o jednu dírku povolovat.

Pokud už budete potřebovat trochu alkoholu pro dokreslení pohody, vybírejte si spíše lehčí a sušší vína a konzumujte je jako lehké stříčky. Pivo bych v cizině neřešil, stejně u nás v česku vaříme pivo nejlepší, tak proč si kazit jinde chuť.

 

Pravidelný pohyb

Hýbejte se. Kdy jindy najdete lepší příležitost k pravidelnému pohybu. Zkuste si zaplavat, vyklusnout se anebo se jen projít po pláži - ráno, ještě před snídaní anebo večer před večeří. Nebo si po večeři zajděte na lehkou, klidnou vycházku v chladnoucím vzduchu do místního městečka. Nebo jděte na výlet, nemusíte se celý den jen válet u moře (pokud tedy nebudete někde ve smrtícím vedru).

Prostě buďte v pohodě, užívejte si klidnou a pohodou a aspoň trochu aktivní dovolenou. Třeba se jednou tak zbavíme i nálepky těch, kteří dovolenou prožívají aktivně – u jídelních stolů.


Autor: Petr Havlíček
Foto: iStock
 

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Petr Havlíček radí, jak přežít Velikonoce

Petr Havlíček radí, jak přežít Velikonoce

Svátky jara jsou tady a spolu s nimi spousta lákadel v podobě tradičních dobrot, které...

Titulka pro: Zdravé mlsání, které pomáhá

Zdravé mlsání, které pomáhá

Když vás „honí mlsná“ a máte chuť na něco sladkého, nesahejte hned po čokoládě nebo...

Titulka pro: Jde to i bez pšenice

Jde to i bez pšenice

Autorská dvojice Petra Lamschová a Petr Havlíček přichází s novou řadou lifestylových kuchařek. Opět půjde...

Show Jana Krause – Ester Ledecká, Ondřej Bank, Petr Jablonský a Petr Ludwig

Show Jana Krause – Ester Ledecká, Ondřej Bank, Petr Jablonský a Petr Ludwig

Univerzální lyžařka Ester Ledecká, její trenér Ondřej Bank, komik Petr Jablonský a Petr Ludwig, mimo...

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Už jste slyšeli výraz intolerance na potraviny? Zjistili jsme, že konzumace potravin, které dráždí váš...

Titulka pro: Music klub Zlatý strom dostal občanský průkaz

Music klub Zlatý strom dostal občanský průkaz

Jako kdyby VIP osobnosti přivezly najednou plné autobusy, to vypadalo ve všech prostorách známého pražského...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

CO SE ZESNULÝM PEJSKEM

Holky, mám dotaz... Co se zesnulým pejskem? Pohřbít, nechat ...

KORÁLKY

Ahojky všem :) Měla bych dotaz... Máte někdo prosím ...

SEXSHOP

Holky, koukala jsem se na net a hodně se mi líbí tento erotic ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz