Poctivý domácí mazanec podle šéfkuchaře Lukáše Langa

Zelený čtvrtek začněte jedině s poctivým domácím mazancem!

Domácí mazanec
Zobrazit fotografii v galerii

Prastarý zvyk praví, že kdo sní před východem slunce pečivo namazané medem, je chráněný před uštknutím hadů a žihadly vos. Odpoledne by se nemělo pracovat, ale čas by se měl věnovat pečení jidášů a obřadného pečiva z kynutého těsta, které když se potře medem, bude člověk zdravý. 


 „Na pečení mazance si vyhraďte více času. Zde totiž víc než kde jinde platí, že nic se nemá uspěchat a že náležitě odpočaté těsto vás odmění lepším výsledkem,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts. 


Budete potřebovat:

• 230 g hrubé mouky 

• 100 g polohrubé mouky 

½ kostky droždí 

1 vejce na pomazání

• 60 g cukru 

1 ks vanilkového cukru 

• 120 ml vlažného mléka 

• 70 g povoleného másla 

• větší špetka soli

• nastrouhaná kůra z 1 citronu 

• 40 g rozinek 

• 40 g nasekaných loupaných mandlí 

• Mandlové plátky na posypání 


Postup přípravy mazance: 

V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a uděláme do nich důlek. Vlijeme 2/3 mléka a rozdrolíme droždí. Do mléka pak opatrně vmícháváme mouku ze stran, až nám vznikne hladké těstíčko jako na lívance. Lehce posypeme hladkou moukou a necháme 30 minut v teple vyběhnout. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka. Vypracujeme těsto (robotem to trvá 10-12 minut, v ruce poněkud déle). Nakonec vmícháme rozinky a mandle. 


Těsto vyndáme nejlépe na dřevěný vál (plast také nevadí) a necháme 30 minut odpočinout! Zrání těsta nepodceňujte. Spojují se v něm chutě. Poté těsto krouživými pohyby utáhneme a vytvarujeme bochánek. Dáme na plech, na pečící papír a asi hodinu necháme vykynout. Pak mazanec namažeme vejcem a zasypeme mandlovými lupínky. 


NEZAPOMEŇTE, že těsto musíme nahoře lehce proříznout do kříže, aby připomínal Kristovu oběť. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů 40 – 50 minut.


Připravila: Katka
Foto: Shutterstock

DISKUZE K ČLÁNKU

2

mazance i beránek se povedly

ODPOVĚDĚT

1

Chystám se upéct.

ODPOVĚDĚT

2

určitě stojí za vyzkoušení

ODPOVĚDĚT

3

Mazance peču pro rodinu, mám svůj recept.

ODPOVĚDĚT

2

já taky peču podle svého osvědčeného receptu

ODPOVĚDĚT

3

Recepty na mazance mám svoje, ale zkopírovala jsem si i tento, porovnám a možná i vyzkouším.

ODPOVĚDĚT

3

Mazance peču, kouknu se i na tenro recept.

ODPOVĚDĚT

2

taky se chystám péct-mazance,ale podle rod.receptu

ODPOVĚDĚT

1

v receptu není psané vejce-jen na pomazání-a pak píšete vejce do těsta,tak jak?

ODPOVĚDĚT

1

loudila se chybička-vejce není je drahé

ODPOVĚDĚT

2

budu péct beránka,mazanec,můj muž to má moc rád

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (11 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Čoko tunel s broskvemi

Čoko tunel s broskvemi

Přemýšlíte, co o víkendu upéci? Vyzkoušejte čoko tunel s broskvemi.

Titulka pro: Hruškové řezy se skořicí

Hruškové řezy se skořicí

Upečte si hruškové řezy se skořicí. Skořice Vás v zimě příjemně prohřeje a k hruškám...

Titulka pro: Rychlá roláda

Rychlá roláda

Titulka pro: Mléčné řezy

Mléčné řezy

Přemýšlíte, co budete o víkendu péci? Upečte si mléčné řezy.

Titulka pro: Mléčné řezy

Mléčné řezy

Mléčné řezy jsou oblíbeným receptem dětí. A zpravidla chutnají i nám, dospělým.

Soutěž o ošatku, zástěru, kvásek, droždí a receptáře z kuchyně Dr.Oetkera. Foto: Dr. Oetker

Soutěž o ošatku, zástěru, kvásek, droždí a receptáře z kuchyně Dr.Oetkera

Upečte si skvělý domácí chleba z kváskového těsta.

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

BETULA

Jakou zkušenost máte s užíváním tady toho doplňku a ...

DAROVÁNÍ VAJÍČEK

Dobrý den, hrozně ráda bych šla darovat vajíčka, ale mám ...

BELLA HAPPY

Zdravím, nemáte prosím zkušenost s plenkami Bella Happy? ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz