Poctivý domácí mazanec podle šéfkuchaře Lukáše Langa

Zelený čtvrtek začněte jedině s poctivým domácím mazancem!

Domácí mazanec
Zobrazit fotografii v galerii

Prastarý zvyk praví, že kdo sní před východem slunce pečivo namazané medem, je chráněný před uštknutím hadů a žihadly vos. Odpoledne by se nemělo pracovat, ale čas by se měl věnovat pečení jidášů a obřadného pečiva z kynutého těsta, které když se potře medem, bude člověk zdravý. 


 „Na pečení mazance si vyhraďte více času. Zde totiž víc než kde jinde platí, že nic se nemá uspěchat a že náležitě odpočaté těsto vás odmění lepším výsledkem,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts. 


Budete potřebovat:

• 230 g hrubé mouky 

• 100 g polohrubé mouky 

½ kostky droždí 

1 vejce na pomazání

• 60 g cukru 

1 ks vanilkového cukru 

• 120 ml vlažného mléka 

• 70 g povoleného másla 

• větší špetka soli

• nastrouhaná kůra z 1 citronu 

• 40 g rozinek 

• 40 g nasekaných loupaných mandlí 

• Mandlové plátky na posypání 


Postup přípravy mazance: 

V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a uděláme do nich důlek. Vlijeme 2/3 mléka a rozdrolíme droždí. Do mléka pak opatrně vmícháváme mouku ze stran, až nám vznikne hladké těstíčko jako na lívance. Lehce posypeme hladkou moukou a necháme 30 minut v teple vyběhnout. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka. Vypracujeme těsto (robotem to trvá 10-12 minut, v ruce poněkud déle). Nakonec vmícháme rozinky a mandle. 


Těsto vyndáme nejlépe na dřevěný vál (plast také nevadí) a necháme 30 minut odpočinout! Zrání těsta nepodceňujte. Spojují se v něm chutě. Poté těsto krouživými pohyby utáhneme a vytvarujeme bochánek. Dáme na plech, na pečící papír a asi hodinu necháme vykynout. Pak mazanec namažeme vejcem a zasypeme mandlovými lupínky. 


NEZAPOMEŇTE, že těsto musíme nahoře lehce proříznout do kříže, aby připomínal Kristovu oběť. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů 40 – 50 minut.


Připravila: Katka
Foto: Shutterstock

DISKUZE K ČLÁNKU

2

mazance i beránek se povedly

ODPOVĚDĚT

1

Chystám se upéct.

ODPOVĚDĚT

2

určitě stojí za vyzkoušení

ODPOVĚDĚT

3

Mazance peču pro rodinu, mám svůj recept.

ODPOVĚDĚT

2

já taky peču podle svého osvědčeného receptu

ODPOVĚDĚT

3

Recepty na mazance mám svoje, ale zkopírovala jsem si i tento, porovnám a možná i vyzkouším.

ODPOVĚDĚT

3

Mazance peču, kouknu se i na tenro recept.

ODPOVĚDĚT

2

taky se chystám péct-mazance,ale podle rod.receptu

ODPOVĚDĚT

1

v receptu není psané vejce-jen na pomazání-a pak píšete vejce do těsta,tak jak?

ODPOVĚDĚT

1

loudila se chybička-vejce není je drahé

ODPOVĚDĚT

2

budu péct beránka,mazanec,můj muž to má moc rád

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (11 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Čoko tunel s broskvemi

Čoko tunel s broskvemi

Přemýšlíte, co o víkendu upéci? Vyzkoušejte čoko tunel s broskvemi.

Titulka pro: Hruškové řezy se skořicí

Hruškové řezy se skořicí

Upečte si hruškové řezy se skořicí. Skořice Vás v zimě příjemně prohřeje a k hruškám...

Titulka pro: Rychlá roláda

Rychlá roláda

Titulka pro: Mléčné řezy

Mléčné řezy

Přemýšlíte, co budete o víkendu péci? Upečte si mléčné řezy.

Titulka pro: Mléčné řezy

Mléčné řezy

Mléčné řezy jsou oblíbeným receptem dětí. A zpravidla chutnají i nám, dospělým.

Titulka pro: Vánočka

Vánočka

Na tradiční sváteční stůl patří vánočka. Upéci si můžete kynutou nebo tvarohovou.

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

CLIP IN

Ahoj dámy, měla bych dotaz... Ráda bych si koupila clip in, ale ...

DAROVÁNÍ VAJÍČEK

Ahojky holky, je tu některá, co byla darovat vajíčka? Jak se ...

TIP NA AKTOVKU

Ahoj, jdu si pro radu jakou aktovku nebo rovnou batoh vybrat pro ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz