V síti vyhlášených podniků Bageterie Boulevard si právě můžete vychutnat nové menu, jehož autorem není nikdo jiný než vyhlášený mistr kuchařského oboru – šéfkuchař Pavel Sapík.
V síti vyhlášených podniků Bageterie Boulevard si právě můžete vychutnat nové menu, jehož autorem není nikdo jiný než vyhlášený mistr kuchařského oboru – šéfkuchař Pavel Sapík.
„Každá surovina v sobě skrývá eleganci a luxus, stačí ho probudit. Podzimní menu obsahuje tradiční výdobytky středoevropské kuchyně jako třeba dýni, vepřovou panenku, kozí a modrý sýr, houby nebo lilky. S přidáním několika zajímavých akcentů z jižní Evropy (rukola, na slunci sušená rajčata), Asie (zázvor, čili, limetka, sezam) nebo horských pastvin (sýr, houby) však získávají další neobjevené dimenze,“ říká Pavel Sapík.
Celé menu je svěží a plné zároveň – v podzimních plískanicích zahřeje a nasytí, ale nevzbuzuje pocit těžkosti. To vše s pomocí chuťově výrazných surovin. Pikantní, avšak hedvábně jemná dýňová polévka získala ten správný švih díky čerstvému zázvoru, čili a pár kapkám limetky.
„Asijský nádech dělá z této polévky těžce návykovou záležitost,“ dodává Sapík. Svižná a osobitá bageta Caesar s jemnými kuřecími prsíčky, voňavými hoblinami parmezánu, nefalšovaným dresinkem Caesar s ančovičkami a báječným římským salátem vám připomene léto v Itálii, sebevědomá Savojská bageta plná šťavnaté vepřové panenky, hub, v bylinkách marinovaného lilku a rozpečeného modrého sýra vás přenese ke krbu v horské boudě, rozmarná bagetka Chèvre zase provokuje rajskou souhrou kozího sýra, nasládlých rajčat sušených na slunci a lehce nahořklé rukoly.
„Kozí sýr je obrovský celosvětový trend. Souvisí s oblibou farmářských potravin i s touhou lidí se zdravě, a hlavně dobře stravovat,“ je přesvědčen Pavel Sapík. Gurmánské putování završuje křehký jablečný koláč se žloutkovým krémem, který Francouzi zbožňují podobně jako šanson a vy se do něj určitě zamilujete také!
Kdo je Pavel Sapík?
Pro tohoto gastrokouzelníka byla dětským hřištěm kuchyně – pochází totiž z rodiny, která se pohostinstvím zabývá už od 17. století. Prošel praxí a zahraničními stážemi v Rakousku, Itálii, Francii, v Singapuru a v Německu. Pravidelně vozí medaile z pohárů FHA Cullinary Challenge Singapore, stříbro a bronz získal i na olympiádě IKA v Erfurtu. Jeho rukopisem jsou překvapivé, ale dokonale vyvážené kombinace surovin.
22.10. 2012
Připravila: Zuzana
Foto: archiv