Potraviny skvělé pro podzimní vaření 2. díl

Minulý týden jsme si přiblížili sezónní potraviny, ze kterých většina z nás na podzim vaří. Dnes pro vás máme další. Podívejte se na naše tipy pro podzimní vaření.

Potraviny skvělé pro podzimní vaření 2. díl
Zobrazit fotografii v galerii

Červená řepa 

Tato červená podzimní kořenová zelenina má celou řadu pozitivních účinků na zdraví – mimo jiné působí příznivě na krevní tlak i krvetvorbu, je zdrojem minerálů a vitaminů a podporuje imunitu. Řepa chutná pečená i vařená, může být součástí salátů, pomazánek, polévek nebo i veganských burgerů. Výbornou kombinaci vytváří s kozím sýrem anebo se sýrem Gran Moravia a lze ji také zakápnout zálivkou z medu a balsamica a dochutit solí a pepřem. Zkusit můžete rovněž smoothie z červené řepy – podpoří trávení a detoxikuje.


Ořechy 

Hnědé ruce člověka prozradí – jistě byl sbírat ořechy! Začala jejich sezóna. Zelená slupka sice kůži zbarví typickým odstínem (proto si vezměte raději rukavice), ale „úlovek“ za to stojí. Ořechy jsou zdrojem zdravých nenasycených tuků a kvalitních bílkovin, mají příznivý vliv na srdce, krevní tlak i cholesterol – ale také na nervovou soustavu! Ne nadarmo se tvar vlašského ořechu přirovnává právě k mozku. Dokonce se o nich hovoří jako o prevenci Alzheimerovy nemoci a školákům zase pomáhají v učení. A nezapomeňte si nepoškozené půlky skořápek schovat na výrobu dekorací. 


Houby 

Výpravy s proutěným košem do lesa se stává na podzim oblíbenou kratochvílí Čechů. Jenže co s nasbíranými úlovky? Abyste je uchovali na pozdější časy, můžete je zavařit či usušit, ale také je lze zpracovat čerstvé v podobě nejrůznějších pokrmů. Pokud vám smaženice a houbová polévka již „lezou ušima“, zkuste něco netradičního, třeba houbový dort se sýrem. 


Máslo 

Zatímco k létu patří lehké pokrmy, v chladnějších měsících vítězí touha se zahřát a přicházejí na řadu různé zeleninové krémy, vydatná jídla a tučnější sýry. Proto se nebojte do kulinářských specialit zařadit klasické máslo s vysokým podílem tuku. Obsahuje mimo jiné i vitamin D, jehož přísun se s ubývajícími slunečními paprsky snižuje. Přitom je důležitý pro získání energie a vitality. 


Zelí 

Tato listová zelenina patřila po staletí k základům staročeské kuchyně a je i součástí mnoha regionálních specialit, jako je například valašská kyselice, krkonošské kyselo či jihočeská cmunda po kaplicku. Naše prababičky dobře věděly, proč zelí zařadit do jídelníčku – je totiž plné vitaminu C a pomáhá nám zlepšit imunitu v období, kdy začínají útočit podzimní neduhy.


Potraviny pro podzimní vaření 1. díl


Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Gran Moravia
Foto: Pixabay

DISKUZE K ČLÁNKU

3

mám také hodně ořechů

ODPOVĚDĚT

2

Vše, co je zde uvedeno, jím na podzim v hojném množství.

ODPOVĚDĚT

1

O ořechách se mi už i zdá. Spadlo mi jich zatím 50 kg, tak jen loupu a loupu a samozřejmě i jím. Tak uvidíme, co to s mým mozkem udělá.

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (3 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Už jste slyšeli výraz intolerance na potraviny? Zjistili jsme, že konzumace potravin, které dráždí váš...

Titulka pro: Anti–aging: omlaďte svůj organismus zevnitř II.

Anti–aging: omlaďte svůj organismus zevnitř II.

Rozmanitost, čerstvost, kvalita a pravidelnost denního jídla má obrovský dopad na mládnutí nebo naopak na...

Titulka pro: Víte,co jíte?

Víte,co jíte?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak se stravujete? Pokud ano, určitě jste se zaměřovali...

Titulka pro: Nezdravé potraviny: kterým je lepší raději se vyhnout?

Nezdravé potraviny: kterým je lepší raději se vyhnout?

Zatímco některé suroviny automaticky zařazujeme do svého jídelníčku každý den, protože jsou zdravé, před jinými...

Jak správně uchovávat potraviny, abyste je zbytečně nevyhazovali

Jak správně uchovávat potraviny, abyste je zbytečně nevyhazovali

Také jste zvyklí nakupovat ve velkém, pěkně do zásoby? A za čas prošlé a staré...

Titulka pro: Fit a štíhlé do plavek: lekce zdravého hubnutí II.

Fit a štíhlé do plavek: lekce zdravého hubnutí II.

Jak už jsem zmínil minule, pro začátek je velmi důležité vytvořit si reálný plán zdravého...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

ŠICÍ STROJ JAKO DÁREK

Zdravím maminky, moje máma by si přála nový šicí stroj, ...

ŠICÍ STROJ

Poraďte jakou značku šicího stroje je nejlepší ...

LUPENKA

Doporučil by mi někdo něco na lupenku?

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz