Proč tloustneme po pšenici?

Pšenici můžeme vinit za to, že nám rostou pupky, v podstatě je to chuťový stimulant, chceme stále víc, někteří z nás jsou na pšenici závislí.

Titulka pro: Proč tloustneme po pšenici?
Zobrazit fotografii v galerii

Není neobvyklé, že na doporučení „nejez pšenici“, zhubneš a budeš se cítit líp, mnozí reagují: „Zbláznila ses? Nevydržím bez chleba ani den!“ Zatím je víc těch, kteří na mě hledí jako na psychicky postiženou, než těch, kteří jsou ochotni bezpšeničný režim alespoň zkusit. Nemám ještě velký vzorek klientů, kteří s pšenicí přestali, tak raději použiji údaj dr. Davise, který z pšenice „vyléčil“ stovky pacientů. Ten říká, že abstinenčními příznaky trpí asi 30 % lidí. Ale i kdyby, to, jak se cítí po pár dnech či týdnech, když pšenici „zahodí“, většinou předčí jejich očekávání. Nejvíce lze přirovnat pocity k těm, které máme, přestáváme-li kouřit či pít alkohol. Zbylých 70 % lidí žádné abstinenční příznaky nemá (měla jsem to štěstí i já) a nechápe tak, o čem ti „nešťastníci“ mluví.

Ano, další potraviny a sladké nápoje k tloustnutí také přispívají, rovněž tak pohodlný životní styl, ale u většiny lidí, kteří dbají na zdravý životní styl, přispívá k tloustnutí pšenice mnohem víc, než jiné potraviny.


Proč přispívá pšenice k tloustnutí?

Zvyšuje víc než většina potravin krevní cukr. Už dávno se ví, že dokonce víc, než stolní cukr. Krevní cukr zvyšuje inzulín a vysoká hladina inzulínu „zaviní“ hromadění útrobního tuku. Tak totiž tělo ukládá přebytečnou energii.

Vysoké hladiny krevního cukru a inzulínu způsobují ukládání tuku především ve vnitřních orgánech. Útrobní tuk se časem akumuluje a vznikají tučná játra, ledviny a další orgány a zvenku viditelné břicho. A tenhle útrobní tuk je na rozdíl od tuku např. na stehnech a hýždích (ten ukazuje přebytečné, nespotřebované kalorie) viníkem mnoha zánětlivých reakcí. Není to důvod k tomu, abychom se alespoň pokusili o změnu?

Chcete-li se autorky na něco zeptat, najdete ji v naší poradně.

Autor: Vanda Štichová, www.studiovanda.cz
Foto: thinkstock
24. 1. 2014

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Inspirace pro zdravý jídelníček - obiloviny I.

Inspirace pro zdravý jídelníček - obiloviny I.

Obiloviny by měly tvořit základ našeho jídelníčku. Ale víte proč a také jak je nejlépe...

Zpomalte stárnutí: nejezte pšenici

Naše odbornice na zdravý životní styl Vanda Štichová se pustila do speciální bezlepkové diety a...

Titulka pro: Jde to i bez pšenice

Jde to i bez pšenice

Autorská dvojice Petra Lamschová a Petr Havlíček přichází s novou řadou lifestylových kuchařek. Opět půjde...

Titulka pro: Bulgur

Bulgur

Pod názvem bulgur se skrývá loupaná, předvařená a drcená pšenice, která vyniká rychlou přípravou, vynikající...

Zdravý vánoční recept: Žitné rohlíčky s pistáciemi a citronem

Zdravý vánoční recept: Žitné rohlíčky s pistáciemi a citronem

Proč je žito lepší než pšenice?

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

BATOH

Zdravím, doporučíte mi prosím batoh pro dcerku na druhý ...

HRAČKA PRO HOLČIČKU

Zdravím, poradíte prosím příslušenství k Barbínce, se ...

NICHE PARFÉM

Chtěla bych vyzkoušet nějaký niche parfém, četla jsem si o ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz