Krásné počasí lákají ke grilování. Proto jsme pro vás dnes vybrali recept na Kuřecí stehna Tandoori s tzatziki, salátem z cizrny a pita chlebem
Ingredience:
12 vykostěných kuřecích stehen (cca 800 g)
250 gramů řeckého jogurtu
600 g sterilované cizrny
4 stroužky česneku
2 červené papriky
1 červená cibule
1 salátová okurka
4 lžíce nasekané jarní cibulky
2 lžíce Tandoori masala
2 lžíce nasekaného koriandru
2 lžíce vinného octa
1 lžíce soli
2 špetky římského kmínu
1 špetka třtinového cukru
4 kusy pita chleba
Postup
Kuřecí stehna očistíme od chrupavek a šlach. Ve větší míse rozmícháme jogurt, koření Tandoori masala a sůl. Do rozmíchané směsi přidáme očištěná kuřecí stehna, dobře promícháme a pod potravinovou folií necháme do druhého dne v chladničce marinovat. Jogurt pak necháme vykapat a přimícháme do něj nastrouhanou okurku bez semínek, osolíme a opepříme.
Cizrnu scedíme, papriky a červenou cibulku nakrájíme na nudličky a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Ke konci pečení přidáme stroužky rozdrceného česneku a cizrnu, římský kmín, vinný ocet a třtinový cukr. Dle potřeby dosolíme a dáme vychladit.
Do vychladlého salátu zamícháme nasekaný čerstvý koriandr a jarní cibulku. Kuřecí stehna můžeme napíchnout na bambusové špejle a grilujeme na rozpáleném grilu z obou stran.
Podáváme s opečeným chlebem, salátem z cizrny a tzatziki.
Tip sommeliera: „Koření Tandoori masala a koriandr jsou velmi výrazné složky tohoto receptu. Proto se v tomto případě nabízí ideální kombinace se španělským šumivým vínem Freixenet Cordon Negro brut. Cuveé je složeno ze tří odrůd Macabeo, Parellada a Xarel-lo. Plnost a strukturovaná chuť, ve které dominují zralé hrušky a mandle, budou tvořit skvělou kombinaci s tímto výrazným pokrmem,“ doporučuje sommelier Petr Mašek.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Pepr Consulting
Foto: Pepr Consulting