Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který předci nedali dopustit z mnoha důvodů.
Tohle rychlé jídlo za pár korun ale řada lidí dodnes nemá v oblibě. Mnozí z nás na „hrachovku“ ze školních jídelen a kantýn, kde jí nebyla dopřána náležitá péče, zkrátka rádi nevzpomínáme.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 3 hodiny + 6 hodin marinování a namočení hrachu
Ingredience na kaši:
500 g zeleného hrachu
0,5 l zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
120 ml mléka
2 velké stroužky česneku
2 lžíce sádla
1 lžíce másla
sůl čerstvě mletý pepř
Ingredience na vepřové:
0,5 kg vepřové krkovice bez kosti
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce sladké mleté papriky
2 lžíce plnotučné hořčice
5 stroužků česneku
280 g rajčatového protlaku
2 lžíce kečupu
2 lžíce medu
sůl čerstvě mletý pepř slunečnicový olej
TIP! Jaký zvolit hrách? Rozhodovali jsme mezi hrachem žlutým – loupaným půleným od Naděždy Feithové a hrachem zeleným nebo hrachem žlutým půleným od společnosti ESSA. Všechny tři mají značku Klasa.
Postup hrachová kaše:
1. Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru.
2. Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu.
3. Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši.
4. Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte.
5. Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete.
6. Kaši zjemněte lžící másla.
Postup trhané vepřové:
1. Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku.
2. Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin.
3. Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2–3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky.
4. Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete.
5. Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni.
6. Podávejte s hrachovou kaší.
Připravila: Katka