Krkonošský bramborový koláč s jablky

Jedním ze základů krkonošské kuchyně byly brambory, které se připravovaly jednoduše, ovšem nápaditě. Vařily se ve slupce a pak se podávaly se solí a zapíjely mlékem nebo oloupané se solí a kmínem. Výborný je ovšem i bramborový koláč s jablky.

Titulka pro: Krkonošský bramborový koláč s jablky
Zobrazit fotografii v galerii

Suroviny: 200 g cukru krupice, 100 g máku, 200 g hladké mouky, 100 g vařených brambor, 3 vejce, 2 jablka, 100 ml smetany ke šlehání, 50 g sádla, 1 vanilkový cukr, půl prášku do pečiva.
 

Citronová poleva: 300 g cukru moučka, 3 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce citronové šťávy.

 

Postup: Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Jablka očistíme a nakrájíme na malé kousky, nebo nastrouháme, brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme se smetanou, přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva a mletý mák. Úplně na závěr vmícháme rozpuštěné, ne příliš teplé sádlo a zlehka promícháme. Těsto dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut při 150°C. Pak necháme prochladnout, vyklopíme na kovovou mřížku a necháme zcela zchladnout. Polevu připravíme z cukru, do kterého přidáme mléko a citronovou šťávu, pořádně promísíme, až vznikne hladká hmota. Polevu rozetřeme na povrch koláče a necháme ztuhnout.
 
Připravila: Zuzana
Foto: archiv
27.4. 2012
 

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

INTIMNÍ HYGIENA

Dobrý večer, doporučíte mi prosím přípravek na intimní ...

OŘÍŠKOVÁ MÁSLA

Dobrý večer, chtěla bych ochutnat oříšková másla, ...

OBLEČENÍ ONLINE

Kde kupujete pánské oblečení online? Mám pocit, že teď ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz