Gastro

Kuřecí prsíčka s hráškem a smetanovými brambory

Sbírání kytiček

S jarem přichází i lehká jídla obohacená o bylinky a zeleninu. Vyzkoušejte kuřecí prsíčka s hráškem.

Suroviny

  • 2 ks kuřecích prsou
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • čerstvý tymián
  • 6 brambor
  • 250 ml 12% smetany
  • strouhaný sýr Gran Moravia
  • petrželka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 menší cibule nakrájené na plátky
  • máslo
  • 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • kousek zelené části pórku, trocha baby listového špenátu

Příprava

Nejprve si hned ráno naložíme kuřecí maso do trošky olivového oleje, dobře osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem. Vše dáme do mísy, zabalíme do folie a dáme marinovat do lednice. Nejdéle z receptu trvá zapékání brambor a to až 90 minut, pokud chcete tuto dobu zkrátit, oloupané brambory místo krájení na tenké plátky rovnou na tenoučké plátky nastrouhejte, pak zapékáte cca 45–55 minut.

Zapékací mističky si vytřeme máslem. V pánvi na troše olivového oleje necháme mírně zezlátnout plátky cibule, pak k nim na poslední minutu přidáme i česnek. Do zapékacích misek vrstvíme plátky brambor a střídáme s cibulovou směsí, zakončíme bramborovou vrstvou, zalijeme smetanou smíchanou s petrželkou, solí a pepřem. Vše dáme na plech, zakryjeme alobalem a cca hodinu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C.

Vrstvěte vše tak, aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5 cm místa. Po hodině sundáme alobal a necháme ještě 15 minut péct, poté zvýšíme teplotu na 200°C a povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, zapékáme pár minut dozlatova. Vyndáme a dáme vychladnout. V tuto chvíli je načase začít pomalu opékat kuřecí prsíčka ze všech stran dozlatova.

Když jsou prsíčka skoro hotová, dáme do vedlejší pánve kousek másla, na kterém osmahneme hrášek a na malé kousky nakrájený pórek, vše doměkka opékáme. Ale pozor, nerozvařit! Na poslední chvilku vhodíme do směsi trochu baby špenátu, vše osolíme a opepříme. Na talíře navrstvíme zeleninu a na ní kuřecí prsíčko nakrájené na plátky, pak už je jen na vás, zda necháte brambory v zapékací míse nebo vyklopíte na talíř.

Připravila: Katka

Zdroj informací: ©Cucinare con amore blog pro www.laformaggeria.com
Zdroj fotografií: ©Cucinare con amore
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků