Sezónní lokální ovoce je skvělá volba. Aktuální jsou švestky, proto dnes přinášíme jednoduchý recept na báječný švestkový koláč s mákem.
Těsto:
• 500 g hladké mouky
• 50 g cukru krupice
• 3 žloutky
• 300 g tuku na pečení
• 8 g Sušeného pekařského droždí Vitana
• 200 ml mléka (vlažného)
• Špetka soli
• 500 g vypeckovaných švestek
Postup:
Všechny suroviny propracujeme v hladké nelepivé těsto, které můžeme hned vyválet na plech. Nastříkáme makovou náplň v pruzích a mezi ně poklademe čtvrtky vypeckovaných švestek. Pečeme při 180 stupních cca 20–30 minut. Před podáváním pocukrujeme. Maková náplň: 250 g mletého máku, 250 ml mléka, 150 g cukru krupice, 1 skořicový cukr, 50 g másla. Mléko, máslo a cukr přivedeme k varu přidáme mák a řádně provaříme.
Připravila: Katka