Tvaroh je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí do koláčů, buchet a jiného sladkého pečiva. A když zkombinujete s jablky, vznikne dokonalá souhra chutí.
Tvarohové šátečky s jablky
Ingredience:
• 200 g měkkého tučného tvarohu (raději balený, ne ve vaničce, má méně vody)
• 200 g změklého másla
• 200 g polohrubé mouky
• 1 žloutek
• 3 lžíce cukru moučky
• špetka soli
• hladká mouka na podsypání
• 3 jablka
• 2 lžičky skořice
• 2 lžíce strouhanky
• šťáva z půlky citronu
• cca 2 lžíce třtinového cukru (podle kyselosti jablek) + trochu na posypání
• 1 bílek na potření • moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Z tvarohu, másla, mouky, žloutku, moučkového cukru a soli vypracujte hladké těsto (nejlépe to půjde v robotu). Zabalte ho do fólie a dejte na nejméně půl hodiny odpočinout do chladničky.
2. Před tím, než ho budete vyndávat, si nastrouhejte jablka bez slupky. Přidejte k nim skořici, strouhanku, citronovou šťávu a cukr (jeho množství se bude řídit podle kyselosti jablek, takže ochutnejte).
3. Poté si těsto vyndejte z chladničky, rozválejte na placku silnou asi 1/2 cm, rozkrájejte ji na cca 16 dílů a do středu každého dílu dejte kopeček strouhaných jablek. Přiklopte protilehlé cípy k sobě, aby vznikl šáteček. Přimáčkněte strany, aby držely u sebe. Nebojte se, že strany působí neuměle – při pečení se nafouknou a šátečky budou stejně vypadat hezky.
4. Šátečky potřete bílkem, lžičkou posypejte troškou třtinového cukru a dejte na plech s pečícím papírem, pečte v troubě na 170°C (horkovzduch) na cca 30 minut dozlatova. Upečené šátečky nechte mírně vychladnout a pak je posypejte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť 🙂
Připravila: red.
Foto: Fino