Gastro

Švestkovo–maková marmeláda

Sbírání kytiček

Sezóna švestek je v plném proudu, někde už sklidili, jinde se na to každým dnem chystají. Co s nimi? Kromě povidel, slivovice a zmrazení si ze švestek můžete udělat i marmeládu. 

Pokud máte rádi kombinaci máku a švestek, tak vás zaručeně osloví náš následující recept:

Recept na 5 skleniček, délka přípravy cca.45 minut 

• 1 kg vypeckovaných švestek 

• 0,5 kg želírovacího cukru 2:1 

• 2 velké lžíce mletého máku 

• špetka kyseliny citronové 

Postup přípravy:

Vypeckované švestky pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a pomalu přiveďte k varu. Lehce vařte asi pět minut a přitom sbírejte bílou pěnu. Nakonec přidejte mletý mák a řádně promíchejte. Hotovou marmeládu naplňte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a otočte na pět minut dnem vzhůru. Skladujte v lednici a do jednoho měsíce snězte. Švestkovo-maková marmeláda je ale tak dobrá, že vám stejně tak dlouho v ledničce nevydrží.

Více informací o naší české tradiční plodině – máku a další recepty najdete na nasmodrymak.cz


Připravila: red.

Foto: archiv PR

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků