Gastro

Velikonoční beránek podle Petra Havlíčka a Petry Lamschové

Sbírání kytiček

Budete na Velikonoce péci beránka? Dnes jsme pro vás našli v archivu z roku 2014 a znovu vám přinášíme variantu s Hi-maize. Jde o škrob, který se v tlustém střevě chová jako vláknina.

Nahrazením části mouky hi-maize redukujeme obsah stravitelného škrobu a tím pádem i obsah glukózy, která je po rozložení škrobů absorbována do krve. Jednoduše, beránek s Hi-maize způsobuje pomalejší nárůst glukózy v krvi, a tak udržuje její stabilnější hladinu.

212 kcal/890 kJ ( nutriční hodnoty jsou na jednu porci)

Porce pro 8 osob

  • 180 g jemného třtinového cukru
  • 2 vejce
  • lžička citronové šťávy
  • vanilkový cukr
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g hi-maize
  • 5 bílků
  • 30 g másla na vymazání a 30 g hrubé mouky na vysypání


Mouku důkladně promícháme s hi-maize. Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citronovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku s hi-maize a zlehka promícháme. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova asi 45 minut. Upečeného beránka opatrně vyklopíme a podle zvyklosti ozdobíme.

Recept najdete v knize Hezky čeky, hravě a zdravě. Vydala Mladá Fronta.

Foto: Mladá Fronta
15. 4. 2014

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků