Gastro

Podzimní pochoutky na Baště

Sbírání kytiček

Podzim v Hliněné baště je již tradičně obdobím, kdy se na jídelním lístku objevuje bohatá nabídka sezónních produktů a vyhlášených podzimních specialit.

Ochutnat můžete řadu dýňových pokrmů. Za zmínku stojí především vyhlášený dýňový krém s piniovými oříšky a smetanou či lahodná dýňová omáčka, která doprovodí řadu jídel, včetně pro Baštu typických výtečných ryb.

Pokud však ještě zůstaneme u předkrmů, musíme vyzdvihnout a doporučit dva z nich, a to mimořádně chutné carpaccio z červené řepy, které je podávané se sýrem Cottage, rukolou a opět dochucené piniovými oříšky. Druhým předkrmem, který by měli ochutnat především milovníci středomořské kuchyně, je špičkový chobotnicový salát připravený z čerstvě dovezených chobotnic.

Pokud hledáte poněkud rafinovanější jídla, můžete vyzkoušet srnčí medailonky s lesním ovocem, dančí karé na liškách, jelení kotlety či kančí řízky. K většině zvěřinových jídel se budou servírovat bramborové přílohy, například bramboráčky, domácí noky či lokše. Zvěřina bude v nabídce nejen celý podzim, ale také převážnou část zimy.

Ve dnech kolem sv. Martina obohatí jídelníček na Baště již tradiční Svatomartinské husí hody, které jsou v posledních letech oblíbené natolik, že návštěvníci z ulice bez předchozí rezervace nemají šanci na místo. Vedle klasické pečené husy mohou hosté ochutnat husí játra podávaná na grilovaném karamelizovaném jablku či lahodnou husí paštiku. Zajímavou obměnou tradičních husích specialit pak budou plátky husích prsou připravené na tymiánu a podávané rustikálním způsobem přímo na horké pánvi.

Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již více než patnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, milé obsluhy a romantického prostředí. Už první chvíle návštěvy Hliněné bašty přinášejí mimořádný zážitek. Restaurace je totiž z jedné strany ukryta v umělém kopci, zatímco druhá strana s prostornou terasou je otevřena k malému, romantickému rybníčku.

Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz. Ale nejdůležitější je samozřejmě kulinářská nabídka. Z poměrně rozsáhlého jídelního lístku si vybere úplně každý. Hlavní důraz je kladen na čerstvé ryby v nejrůznějších úpravách. Výtečný je například steak z tuňáka, který se připravuje v hliněné peci, mořský jazyk či halibut. Za zkoušku stojí humr s bylinkovým máslem, pikantní krevety či nezvyklá kombinace tataráku, který je podáván s bramboráčky.

Humr s bylinkovým máslem

 

Restaurace sází na domácí produkty a řadu věcí, včetně výborného pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Zajímavostí jsou jídla z bizoního masa, které v Česku nabízí jen minimum restaurací. Milovníka neotřelých kombinací jistě osloví biftek s čokoládovou omáčkou či s horkými višněmi, odpůrci experimentů si mohou pochutnat na jehněčím či zvěřině. Zdejší vyhlášenou kuchyni, která je dílem majitele a současně i šéfkuchaře Hynka Vávry, doprovází široká nabídka českých, moravských a francouzských vín.

 

My jsme ochutnali skvělý biftek s hříbkovou omáčkou a lososa se špenátem. Pokud si chcete užít výbornou večeři v romantickém prostředí, rezervujte si své místo. Více informací najdete na www.hlinenabasta.cz.

Připravila: Katka
Foto: Hliněná bašta
15. 11. 2013

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků