Brambory: dělí se na tři varné typy. Mají široké využití v kuchyni a při správném skladování vám dlouho vydrží.

Brambory jsou pevným základem české kuchyně a nabízejí velmi široké možnosti využití a úprav. Není ovšem brambora jako brambora a úspěch v kuchyni se přímo odvíjí od toho, po jakém varném typu a odrůdě brambor sáhneme.

Brambory: dělí se na tři varné typy. Mají široké využití v kuchyni a při správném skladování vám dlouho vydrží.
Zobrazit fotografii v galerii

Bramborová typologie 

Na trhu můžeme narazit na nespočet různých odrůd, které se liší kvalitou a varným typem. Většina spotřebitelů tak zná základní rozdělení na tzv. varné druhy brambor A, B a C, se kterými se v obchodě potkáme nejčastěji. 


Brambory označené písmenem A jsou po uvaření pevné, nemoučnatí a nerozvářejí se, takže se skvěle hodí třeba na přípravu salátů. 


Pokud hledáte přílohové brambory nebo zahuštění do polévek či guláše, sáhněte po nejoblíbenějším varném typu B. Tyto brambory se rozvářejí rychleji a po uvaření jsou spíše polotuhé a musíte je proto na plotně víc hlídat. 


Varný typ C je ideální na přípravu bramborové kaše nebo pyré, protože se velmi rychle rozváří, a obsahuje nejvíce škrobu. Připravíte s ním výborné bramborové knedlíky, noky a bramborovou kaši. 


Stálicí v českých obchodech se staly také sladké brambory neboli batáty. Mají oranžovožlutou nebo červenou barvu a v kuchyni vám nabídnou mnohostranné využití. Můžete je grilovat, péct nebo z nich díky jejich nasládlé chuti udělat výborný dezert. Největší využití mají k přípravě hranolek nebo kaší pro děti,“ doplňuje Jaroslav Neuman, expert na ovoce a zeleninu z online supermarketu Košík.cz. 


Pozor na skladování 

Pokud nemáte místo, kde brambory dlouhodobě skladovat, nekupujte si nikdy zbytečně velké množství do zásoby, ať je zbytečně nevyhazujete. Místo na skladování by mělo být suché, tmavé a chladné se stálou teplotou kolem 4-6°. Lednička na uchovávání brambor rozhodně vhodná není. Při vyšších teplotách hrozí, že brambory začnou hnít nebo klíčit, teploty kolem nuly zase způsobí přemrznutí a brambory zesládnou, protože se v nich začne štěpit škrob na jednoduché cukry. 


K dlouhodobému skladování vybírejte především pozdní odrůdy, které vám za správných podmínek vydrží ve sklepě celou zimu, protože mají pevnou slupku a méně vody. Oproti tomu rané brambory, které najdeme na pultech přibližně od května, se hodí na okamžité zpracování. Obsahují hodně vody a ke skladování se nehodí i vzhledem k velmi tenké slupce. 


Zdravotní benefity brambor

Dietolog Ryan Raman ze specializovaného webu Healthline.com uvádí, že brambory obsahují mnoho vitaminů a minerálů. Hlavně vitamíny C a B a minerály draslík, mangan, hořčík i železo. Konzumací brambor dodáme našemu tělu také vydatnou dávku antioxidantů, především flavonoidů a karotenoidů. Brambory jsou především vydatným zdrojem energie ve formě sacharidů.


To nejlepší se ukrývá přímo pod slupkou, proto je nejlepší vařit brambory neoloupané anebo si vybírat kvalitní odrůdy, které lze jíst i se slupkou. Pokud držíte dietu, preferujete zdravý životní styl nebo se léčíte s diabetem, měli byste při konzumaci brambor brát v potaz také jejich glykemický index, který určuje nárůst hladiny krevního cukru po jídle. Zatímco brambory v páře mají GI okolo 65, u hranolek už se vlivem delší tepelné úpravy šplhá na 90. I u brambor tak platí – čím kratší a jednodušší úprava, tím lépe pro vaše zdraví. 


Pár triků na závěr 

Pokud vaříte brambory ve slupce, přidejte k nim trochu soli nebo octa, díky tomu nepopraskají a na talíři budou vypadat mnohem úhledněji. 

Trápíte se s loupáním uvařených brambor? Propláchněte je studenou vodou, půjde vám to mnohem lépe.

Nikdy neskladujte brambory v blízkosti jablek – ta uvolňují ethylen, který urychluje klíčení. 

Dostali jste chuť na domácí hranolky? Nejdříve je zasyrova namočte do vody a poté osušte, abyste se zbavili přebytečného škrobu. Pak je nejdříve osmažte na nižší teplotu kolem 130° a v druhé fázi pak dosmažte na vyšší teplotu okolo 180-190°. Hranolky díky tomu budou krásně křupavé.

Brambory vás zachrání i v případě, že jste přesolili polévku, což se občas stane asi každému. Stačí přidat pár syrových brambor, které si s přebytečnou solí poradí. 

Zbyly vám doma brambory? Využijte je kreativně a vyrobte si s dětmi efektní bramborová razítka pomocí vykrajovátek na cukroví. 


Připravila: Katka Soušková
Zdroje: Kosik.cz, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-potatoes
Foto: Couleur Pixabay

DISKUZE K ČLÁNKU

1

Bereme si brambory z družstva. Nevím jaké jsou, ale dělám z nich všechno. Zrovna dnes bramborovou kaši.

ODPOVĚDĚT

3

Mám malé misto na brambory, přesto jsem letos zasadila deset brambor a vypěstovala košiček brambor pro svoji potřebu. Měla jsem radost.


ODPOVĚDĚT

4

Kupuji, už nesadím. Máme je rádi na všechny možné způsoby úpravy.

ODPOVĚDĚT

4

Brambory už nepěstuji - chybí síla - kupuji od rozvozového družstva...

ODPOVĚDĚT

4

Bez brambor si vaření snad ani neumím představit, jenom vybírat si z různých druhů u nás na malém městě nemůžu, musím vzít, co momentálně je.

ODPOVĚDĚT

2

Brambory máme moc rádi hlavně červené

ODPOVĚDĚT

2

TO CO SE PÍŠE JE PRAVDA,BRAMBORY JSOU NENAHRADITELNÉ

ODPOVĚDĚT

3

také pěstuji červené i obyčejné brambory

ODPOVĚDĚT

4

pěstuji červené hodí se hlavně na salát ale jsou dobré i na knedlíky a kaši

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (9 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Už jste slyšeli výraz intolerance na potraviny? Zjistili jsme, že konzumace potravin, které dráždí váš...

Titulka pro: Anti–aging: omlaďte svůj organismus zevnitř II.

Anti–aging: omlaďte svůj organismus zevnitř II.

Rozmanitost, čerstvost, kvalita a pravidelnost denního jídla má obrovský dopad na mládnutí nebo naopak na...

Titulka pro: Víte,co jíte?

Víte,co jíte?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak se stravujete? Pokud ano, určitě jste se zaměřovali...

Titulka pro: Nezdravé potraviny: kterým je lepší raději se vyhnout?

Nezdravé potraviny: kterým je lepší raději se vyhnout?

Zatímco některé suroviny automaticky zařazujeme do svého jídelníčku každý den, protože jsou zdravé, před jinými...

Naučte se správně číst etikety a vybírejte si zdravé potraviny Foto: Pexels

Naučte se správně číst etikety a vybírejte si zdravé potraviny

Výrobci potravin se musí vypořádat se stále většími nároky nás, spotřebitelů. Na jednu stranu chceme...

Jak správně uchovávat potraviny, abyste je zbytečně nevyhazovali

Jak správně uchovávat potraviny, abyste je zbytečně nevyhazovali

Také jste zvyklí nakupovat ve velkém, pěkně do zásoby? A za čas prošlé a staré...

NAČÍST DALŠÍ

ŽHAVÉ DRBY

VELKÉ SLEVY ONA DNES 18.-24.10.2021

Nyní přichází největší slevový nákupní týden v ...

INKONTINENCE

Co se vám osvědčilo za pomůcky? Hlavně aby byly spolehlivé ...

PROTEINY - JAKÉ KUPUJETE?

Ahoj, poradíte dobré proteiny? Jakou značku jste si ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

INZERCE

© 2020, MeziŽenami.cz