Z vajíček můžete udělat chutný masový nákyp, na kterém si pochutnáte nejen vy, ale právě i váš pejsek.
„Určitě mu za odměnu nedávejte kousek mazance, protože kynuté těsto je pro pejsky obecně nebezpečné a neumí ho moc dobře trávit,“ říká autorka psí kuchařky Neštěkej a jez! Katarína Králová.
Masový nákyp
Podle příležitosti volte formu – na výlet můžete nákyp upéct ve formičkách na muffiny, na oslavu se líp hodí vyšší dortová forma. V našem případě se bude nákyp nejspíše podávat k obědu. Ideální proto bude pekáček. A nebojte se, vajíčka pejsek jíst může, tedy pokud jsou opravdu uvařená.
Citlivé pejsky může vajíčko akorát trochu nadýmat, takže mu dejte menší porci. Aminokyselina tryptofan v krůtím mase zase pomáhá mozku s produkcí serotoninu, hormonu štěstí. Nebuďte proto překvapení, když přímo od misky zamíří váš chlupáč do pelíšku.
Co budeme potřebovat (850 g nákypu):
5 vajec
5 snítek oregana
500 g mletého krůtího masa
100 g mraženého hrášku
50 g ječných vloček
1 lžička oleje na vymazání
2 křepelčí vejce na ozdobu
pár snítek tymiánu na ozdobu
Postup:
1. Tři vejce uvařte natvrdo, od bodu varu to trvá 10 minut.
2. Pekáček vymažte olejem. Zbylá vejce zlehka prošlehejte. Většinu oregana nasekejte nahrubo. Vejce a bylinky promíchejte s masem a hráškem. Zahustěte vločkami.
3. Troubu předehřejte na 180 °C. Vařená vejce slijte, propláchněte studenou vodou, nechte 5 minut stát a oloupejte.
4. Polovinu masové směsi rozložte do formy, do středu položte oloupaná vejce, zakryjte zbylou masovou směsí, vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 45 minut dozlatova.
Vyjměte, nechte zchladnout a krájejte na plátky. Nákyp můžete ozdobit natvrdo vařenými křepelčími vejci a zbylým oreganem a snítky tymiánu.
Připravila: Katka